Gostovanje Jugoslovenskog dramskog pozorišta s predstavama Gospođica i Othello

oteloJugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda gostovalo je sa predstavama Gospođica po romanu Ive Andrića u režiji Gorčina Stojanovića te Othello Williama Shakespearea redatelja Miloša Lolića, 12. i 13. novembra, u Zagrebačkom kazalištu mladih, u okviru ciklusa Europsko kazalište u ZKM-u.

Predstavu Gospođica je prije pola stoljeća dramatizirao Marko Fotez, no ona nikada prije nije izvedena u JDP-u. Radnja ovog klasično, građanski postavljenog komada odigrava se u doba velikih potresa i promjena na kraju devetnaestog i na početku dvadesetog vijeka, te u godinama koje su došle poslije Prvog svjetskog rata i propasti dvaju velikih carstva. U tim okolnostima odigrava se uzbudljiva životna priča Rajke Radaković, jedne od velikih Andrićevih junakinja. Ona prikazuje intimnu priču o ženi i njezinoj bolesnoj škrtosti te totalnoj neosjetljivosti prema svijetu koji je okružuje. Tekst koji nije ni malo izgubio na aktualnosti, u kom riječi jednog od likova, pjesnika zvuče proročanski: primiče se dan kad se svet neće deliti na vere i uverenja, nego na bogate i siromahe. I to će biti poslednji čas ove velike sramote. A kada bi svi siromašni podigli ruku, zasenili bi ne samo ogromno bogatstvo manjine nego i samo sunce…

U predstavi glume Nataša Ninković, Vojislav Brajović, Nataša Tapušković, Srđan Timarov, Jasmina Avramović, Milan Marić, Marko Baćović, Vesna Stanković, Anđelika Simić, Stefan Bundalo i Dejan Dedić.

            Otelo je jedna od četiri velike Šekspirove tragedije, besmrtna priča o ljubomori, strasti, zavisti i mržnji s naslovnim ulogama Vojina Ćetkovića kao Otela i Nikole Đurička u ulozi Jaga. Ova klasična priča u režiji Miloša Lolića, jednog od najuspješnijih redatelja mlađe generacije postavljena je na savremen i nov način. Minimalističkom scenografijom, postavom glumaca koji su čitavo vrijeme na sceni i osuđeni isključivo na vlastite glumačke sposobnosti pa do simboličke upotrebe boje Otelovog lika, inovacije su koje možda ne zadovoljavaju svačiji ukus, ali su svakako interesentne i izazov za glumce i publiku.

Dojmljiva je i gluma glavnih likova Ćetkovića i Đurička, obojice na vrhuncima vlastitih glumačkih karijera. Posebno upečatlji je kraj predstave – iako otkriven kao zao, glavni spletkar Jago ostaje ispred nas na sceni, bez ikakve kazne – kao neko zlo, koje je ionako, stalno i uvijek i sa nama, a nažalost, i u svakome od nas, grešnih ljudi..

U predstavi glume: Vojin Ćetković, Nikola Đuričko, Milena Živanović, Branislav Lečić, Goran Daničić, Radovan Vujović, Dubravka Kovjanić, Ljiljana Međeši, Nikola Rakočević, Dubravko Jovanović, Stefan Bundalo, Dejan Dedić i Ivan Pantović.

%d blogeri kao ovaj: