Građani Srbije čitaju i idu u kazalište kao da žive u EU

Podatak iz istraživanja o kulturnim potrebama i navikama građana Srbije, kaže da građani Srbije čitaju knjige i idu u kazalište koliko i prosječni žitelji Europske unije. Istraživanje je proveo Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, a istraživale su Bojana Subašić i Bogdana Opačić.

unnamed

Bojana Subašić je za Tanjug rekla da se istraživanje koje je radila s kolegicom odnosi na 2015. godinu, te da je ovo treći put u proteklih pet godina da se takvo istraživanje provodi.

“Imamo stabilnu publiku u kulturi. Oni koji vole i posećuju događaje iz kulture čine to isto i 2010. godine i 2015. godine. To je 17 procenata od ukupnog broja stanovništva”, kazala je Subašić.

Ona kaže i da pasivnu publiku čini 30 posto građana Srbije, te da na njih treba usmjeriti svu animaciju. “Kada uporedimo naša istraživanja sa sličnim istraživanjima Evrobarometra vidimo da se naši građani ponašaju kao prosečni žitelji EU, što važi za posetu pozorištima, odlazak u biblioteku…”, navodi Subašić.

Bogdana Opačić ističe da u Srbiji gotovo 40 posto građana niti ima želju da posjećuje kulturne događaje niti ih posjećuje”.

Za nju je, kaže, intresantan podatak da građani Srbije čitaju koliko i prosječni žitelji Europske unije.

“Čak 60 odsto građana Srbije je u proteklih godinu dana pročitalo barem jednu knjigu, a četvrtina je pročitala i do tri knjige. Žene su više zainteresovane za sadržaje iz kulture, a zatim mladi i visokoobrazovani građani”, kazala je Opačić.

Televiziju, međutim, kako navodi, gleda gotovo 93 odsto građana Srbije i to najviše filmove, političke i informativne emisije i kvizove. Emisije iz kulture gleda 45 procenata građana.


Izvor: B92

%d blogeri kao ovaj: