HOLOGRAM ČITA KNJIGE – Zagreb domaćin prvoj digitalnoj ‘Babilonskoj knjižnici’

hologram

Inovativna digitalna kabina zamišljena je kao svojevrsni “otok snova” koji posjetiteljima omogućuje da nakratko pobjegnu iz stvarnoga svijeta i “urone” u snove pisaca.

Interaktivna hologramska instalacija “L.I.R.” (Livre in Room), projekt francuskog umjetnika Jorisa Mathieua predstavljen u subotu u Zagrebu, novi je oblik umjetničkog performansa koji uz pomoć digitalne tehnologije pretače književno djelo u slike, glas i glazbu s ciljem promicanja književnosti i ljubavi prema literaturi u suvremenom svijetu obilježenom snažnim razvojem digitalnih tehnologija.

“Riječ je o spoju književnosti, kazališta i novih tehnologija – tradicije, baštine i tehnološke inovacije, s ciljem stvaranja posebnog književnog iskustva u javnome prostoru”, kazao je Hini Mathieu, koji je posebno za tu priliku doputovao u Zagreb.

Mathieu je istaknuo da je čitava ideja nastala kao rezultat promišljanja o mogućnosti razvoja originalnog i inovativnog kazališnog iskustva korištenjem optičkih iluzija.

Na taj se način iluzija – umjetnici koji se na pozornici pojavljuju kao hologrami – susreće s maštom i nadnaravnim, nepresušnom “Babilonskom knjižnicom” u jedinstvenoj izvedbi postavljenoj za samo jednog gledatelja.

Uređaj funkcionira tako da posjetitelj ulazi u kabinu, zatvara vrata, te bira knjigu i skenira bar kod, nakon čega se pojavljuje hologram u liku glumca koji tijekom pet minuta čita ulomak iz knjige. Neke su knjige pretočene u holograme prizora, odnosno, u digitalne inscenacije scena iz knjiga, pri čemu posjetitelj ima dojam kao da se nalazi unutar scene.

Plan je razviti i mobilnu aplikaciju za pametne telefone i tablete koja bi se koristila u zatvorenim prostorima knjižnica, gdje bi funkcionirala pomoću već postojećih bar kodova.

“L.I.R” u Medijateci ostaje do 2. listopada, a može se posjetiti u uredovno vrijeme, bez prethodnih predbilježbi, od utorka do petka od 12.30 do 19.30 sati te subotom od 11 do 14 sati. Tijekom čitavog rujna bit će organiziran popratni program čitanja i susreta, koji počinje razgovorom s francuskom književnicom Muriel Barbery u subotu 10. rujna

Izvor: Jutarnji.hr

%d blogeri kao ovaj: