Hrvatska mora biti kuća za sve nas

“Naša Republika treba svakog čovjeka i svaki čovjek u Hrvatskoj mora dobiti priliku da pronađe svoj put i svoje mjesto, da dostojanstveno živi od svog poštenog rada. Ovo je kuća za nas. Za sve nas.”, kazao je Zoran Milanović u inauguracijskom govoru, prenosi portalnovosti.com.

Polaganjem zakletve Zoran Milanović u utorak 18. februara je i službeno postao peti predsjednik Republike Hrvatske. Pred 41 uzvanicom i uzvanikom te gotovo 250 akreditiranih novinara Milanović je na Pantovčaku u Zagrebu, držeći ruku na Ustavu, izgovorio tekst prisege, uključujući i završetak ‘Tako mi Bog pomogao‘ koji je prvi predsjednik Franjo Tuđman samoinicijativno uvrstio u zakletvu.

Milanović je u inauguracijskom govoru više puta upozorio da Hrvatska mora biti Republika za sve svoje državljane, bez obzira na razlike među njima – od nacionalnih preko seksualnih do ekonomskih. Parafrazirao je pritom pjesmu beogradskog rock sastava Ekatarina velika, kazavši da Hrvatska mora biti ‘kuća za sve nas‘.

Također je istaknuo sve izraženiji problem nejednakosti, naglasivši i važnost klimatskih promjena. Kritički je govorio i o nacionalizmu, suprostavivši ga patriotizmu kao istinskoj vrijednosti. Ustvrdio je i da neće biti korektivni, nego konstruktivni faktor, s obzirom da su izbori put do postizanje mirnog kompromisa između suprotstavljenih želja različitih ljudi.

“Čini mi se da postoji samo jedan pravi put – puna i aktivna podrška vlasti akademskoj i znanstvenoj neovisnosti te neovisnosti sudstva i medija. To je najčvršća brana tiraniji svake vrste”, poručio je Milanović, dodajući da treba neprestano raditi na usavršavanju mehanizama za borbu protiv nepoštenja i korupcije u vlastitim redovima.

U vanjskoj politici fokusirat će se na one točke na kojima se može graditi suradnja i prosperitet. “Nema dvojbe da takvih točaka ima neusporedivo više od onih koje nas udaljavaju i od susjeda i od svijeta, čak i kad su posrijedi države s kojima imamo najviše neriješenih pitanja”, dodao je, zatraživši “zrno razumijevanja za svoje greške, jer te greške nikad neće biti namjerne, s namjerom da nekoga povrijede ili ponize”.

Pritom, istaknuo je, ne pristaje na to da je greška ili neka nesreća kad postoje razilaženja u mišljenjima i stavovima. “Greška je kad zbog razilaženja u stavovima jedni drugima dovodimo u sumnju motivaciju i patriotizam. Svakoga dana borit ću se za podršku građana u prokazivanju te štetne prakse koja nas prati, evo, već tri desetljeća”, naglasio je. Milanović je kazao da je patriotizam, za razliku od sirovog nacionalizma, kritička privrženost i negacija isključivosti.

Istaknuo je da patriotizam podrazumijeva neizbrisivo sjećanje i vječnu zahvalnost muškarcima, ženama i djeci koji su poginuli i koji su patili za našu slobodu u Domovinskom ratu, kao i u antifašističkoj borbi u Drugom svjetskom ratu. “Patriotizam je i svijest o trijumfalističkim posrnućima koja su, nažalost, ponekad pratila naše pobjede u ratovima, pri čemu ne treba uspoređivati ili izjednačavati ta posrnuća”, dodao je.

Poručio je da su ratovi gotovi i da je naša obaveza i odgovornost u tome da se ni jedan građanin naše države ne osjeća ustrašenim, diskriminiranim ili na bilo koji način isključenim zbog činjenice da je – drukčija ili drukčiji. “Kad kažem drukčija, mislim i – slabija, malobrojnija i to prema više kriterija: rodnom, nacionalnom, socijalnom, vjerskom, seksualnom, radnom, dobnom. To je patriotizam zasnovan na najvišim vrijednostima našeg Ustava i ako hoćete puke ljudskosti, a ne na mitovima, prošlim traumama i predrasudama”, poručio je.

Ističući da je Hrvatska domovina nekvalificiranog radnika poput tokara ili blagajnice jednako kao i uglednog akademika ili menadžerice, poručio je i da su osnaživanje solidarnosti u društvu, pravednija raspodjela nacionalnog bogatstva i suzbijanje klijentelizma, kulture laži i pohlepe glavni i najučinkovitiji instrumenti u borbi protiv nejednakosti i daljnjeg klasnog raslojavanja.

“Naša Republika treba svakog čovjeka i svaki čovjek u Hrvatskoj mora dobiti priliku da pronađe svoj put i svoje mjesto, da dostojanstveno živi od svog poštenog rada. Ovo je kuća za nas. Za sve nas. Za nas koji smo tu, za generacije koje dolaze, i za one koji će se vratiti svojoj kući. Hvala vam. Živjeli, živjela Republika Hrvatska!”, završio je Milanović svoj govor.

Beogradski mediji istaknuli su između ostaloga da je Milanović djelomice odstupio od uobičajenog protokola, navodeći dva detalja – da je državnu himnu pjevala Josipa Lisac, te da je novi predsjednik Hrvatske “slučajno ili ne”, citirao stihove pjesme beogradskog benda “Ekatarina Velika” (EKV).

“Slučajno ili ne, riječi ‘ovo je kuća za nas’ identične su stihu iz poznate pjesme ‘Zemlja’ kultnog beogradskog benda ‘Ekatarina Velika'”, navode beogradski mediji, prenosi portal n1info.com.

Izvor: Tjednik Novosti, portal n1info.com
Foto: HINA/ POOL/ Damir SENČAR/CROPIX
%d blogeri kao ovaj: