Hrvatski naslovi na 48. FEST-u u Beogradu

Na 48. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Beogradu FEST, koji se održava od 28. februara do 8. marta, bit će prikazano ukupno šest hrvatskih filmova. Osim toga, redateljica Dana Budisavljević članica je međunarodnog žirija Glavnog takmičarskog programa, navodi p-portal.net.

U Glavnom takmičarskom programu 48. FEST-a prikazuju se hrvatski dugometražni igrani filmovi Mater Jure Pavlovića i Glas Ognjena Sviličića te hrvatska manjinska koprodukcija Otac Srdana Golubovića (hrvatski koproducenti su Boris T. Matić i Lana Matić, Propeler Film). Potonji naslov, koji će svjetsku premijeru imati nekoliko dana ranije na 70. Berlinaleu, 28. februara ujedno i otvara festival.

O najboljem filmu spomenutog programa, u sklopu kojeg se prikazuje dvadeset naslova iz cijeloga svijeta, odlučuje međunarodni peteročlani žiri, čija je članica i hrvatska redateljica Dana Budisavljević. Osim toga, publika će po prvi put na FEST-u moći glasati za najbolji europski film iz Glavnog takmičarskog programa.

U novom takmičarskom programu naziva FEST Fokus, koji skreće pažnju na hrabra autorska ostvarenja, prikazuje se satirični triler Ivana-Gorana Viteza Dopunska nastava. U sklopu te programske cjeline, posjetioci festivala imat će priliku pogledati devetnaest raznovrsnih filmskih ostvarenja.

Osim toga, u sklopu ‘Specijalnih projekcija’ 48. izdanja beogradskog FEST-a prikazuju se kratkometražni film Više ne znam ko smo mi Borisa Homoveca, koji će 7. marta imati svoju regionalnu premijeru, te dugometražni igrani film Sin redateljice Ines Tanović, nastao u koprodukciji Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Rumunjske, Slovenije i Crne Gore (hrvatska koproducentica je Zdenka Gold, Spiritus movens).

FEST je nezaobilazan dio kulturnog života Beograda i festival na kom se već gotovo pet desetljeća prikazuje kvalitetna svjetska i domaća produkcija. Njegovo 48. izdanje održava se od 28. februara do 8. marta 2020. godine u devet dvorana diljem Beograda, a četvrtinu filmskog programa čine naslovi koje su režirale žene.

Počasni gost ovogodišnjeg FEST-a je John Malkovich kojem će biti uručeno priznanje Beogradski pobjednik za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. Na beogradskom će se festivalu odati počast i nedavno preminuloj glumici Nedi Arnerić i to u sklopu programa ‘FEST klasik’ u kojem će se prikazati devet njenih filmova.

Detaljan program festivala potražite na službenoj stranici festivala.

Izvor: P-portal.net
%d blogeri kao ovaj: