I nastava na srpskom jeziku i pismu odvija se na daljinu

Zbog sprečavanja širenja zaraze korona virusom u Hrvatskoj je 16. marta započela virtuelna nastava, a istovremeno je krenula i škola na TV programima HRT 3 i Sportske televizije. Obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina za učenike prvih i četvrtih razreda osnovnih škola nije bilo obuhvaćeno kroz ove TV programme. Taj problem rešili su učitelji i roditelji, navodi portal srbi.hr.

Među prvim merama zaštite od širenja zaraze izazvane korona virusom u Hrvatskoj je prekinuta redovna nastava. Zadnji dan kada su u učionicama škola i fakulteta održana predavanja bio je petak 13., a već u ponedeljak pokrenuta je onlajn nastava. Veoma brzo i za mnoge iznenađujuće efikasno otvorene su virtuelne učionice i započet je novi način obrazovanja.

Paralelno sa virtuelnom nastavom u školu na daljinu uključene su i televizije. Na Trećem programu HRT-a od 8 časova nastava se održava za učenike od 1. do 4. razreda osnovnih škola, a učenici viših razreda osnovne škole te srednjoškolci nastavne sadržaje mogu da prate i putem Sportske televizije.

Ministarstvo nauke i obrazovanja veoma uspešno i samo sa manjim poteškoćama odgovorilo je do sada najvećem izazovu i što je najvažnije omogućilo nastavak nastave bez prekida. Što se tiče opreme potrebne za pohađanje školskih časova na daljinu, svi učenici 5. i 7. razreda osnovne škole imaju tablet-računare koje je Ministarstvo nabavilo u sklopu „Škole za život“, navodi portal srbi.hr.

Škole bi trebalo da procene koji su učenici 6. i 8. razreda slabijeg socijalno-ekonomskog statusa, odnosno nemaju kod kuće osiguran uređaj ili pristup internetu. Preporuka je da tim učenicima škola može na korišćenje dati tablet-računare koji su dostavljeni za potrebe u razrednoj nastavi.

Kada je reč o učenicima srednjih škola slabijeg socijalno-ekonomskog statusa, za njih je Ministarstvo obezbedilo sredstva za nabavu potrebne opreme. U program škole na daljinu uključila se i RTL Hrvatska te je na programu RTL-2 u ponedeljak 23. marta u periodu od 8 do 12 časova započelo emitovanje nastave za srednjoškolce. Time je omogućeno da nastavu putem TV programa prati 144.000 srednjoškolaca.

Nastava na daljinu za učenike po modelu „A“ obavlja se zahvaljujući dobroj organizaciji nastavnika, učenika i roditelja

Učenici viših razreda osnovnih škola i srednjoškolci koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i pismu nastavili su obrazovanje po modelu “A”, odnosno profesori su bez problema formirali virtuelne učionice za nacionalnu grupu predmeta.

Međutim, učenici od 1. do 4. razreda za koje je predviđena samo škola na programu HRT-a nemaju nastavni program na maternjem jeziku. Učenici pripadnici srpske nacionalne manjine i njihovi nastavnici u školama Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije uspešno su „premostili“ nedostatke novonastale situacije. Potvrdila je to predsednica Odbora za obrazovanje Zajedničkog veća opština Milica Stojanović.

” U vanrednim uslovima, nastava na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu se odvija u okviru virtuelnih učionica na svim nivoima. Od prvog do četvrtog razreda učiteljice to rade veoma stručno, a učenici prate nastavu i rešavaju zadatke. Od petog do osmog razreda odeljenske starešine su oformile odeljenja i predmetni nastavnici rade prezentacije i daju zadatke. Administratori vode računa da nema previše zadataka. U OŠ Trpinja, taj posao, na primer, radi direktorica škole Vesna Vujić. Srednja škola, takođe radi po tom modelu. Učitelji, profesori imaju puno više posla, prezentacije, zadaci, praćenje. Verujem da je nastava organizovana, uglavnom na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Veliki broj nastavnog kadra objavljuje iskustva, materijale i to je dobro. Učenici imaju mogućnost praćenja nastave na hrvatskoj televiziji. Učenici i učitelji koriste sve i u ovim uslovima, kada se trebalo organizovati odmah, mislim da je to dobro postavljeno. Kod Italijana je nastava omogućena putem regionalne televizije. Mi, nažalost moramo da se snalazimo.”, rekla je predsednica Odbora za obrazovanje ZVO-a Milica Stojanović, prenosi portal srbi.hr.

Osnovne škole mogu da se posluže i sadržajima koji mogu da se pogledaju i na programu u Republici Srbiji.

Uskoro počinje i onlajn ocenjivanje

Prema dogovoru prve dve nedelje nastave na daljinu nastavnici neće vršiti ocenjivanje, ali uskoro će učenici dobiti i svoje prve ocene rada i znanja stečenog u virtuelnim učionicama.

“U mojoj školi koristimo Gugl učionicu gde ima spisak učenika i rubrike u koje upisujemo svaki čas kao i rubrike za ocene. Ocenjivaćemo ih uglavnom pisanim putem, jer usmeno će ići malo teže. Ponekad oni kada imaju neki zadatak meni pošalju tako što snime mali video telefonom. Nemaju svi učenici potrebnu opremu, kompjuter ili tablet i radimo telefonima. Zato ne očekujem od njih neke dugačke zadaće, prepišu ih u sveske, uslikaju to i pošalju nam. Na programu koji koristimo odrađuju kvizove, tako da ćemo ih putem novih alata i kvizova pitati i proveravati znanje.”, objašnjava  školska nadzornica i savetnica za srpski jezik Jadranka Radošević koja je zaposlena u Srednjoj školi „Dalj“.

Učenici prvih i četvrtih razreda osnovne škole domaće zadatke dobijaju putem mejla i aplikacija za onlajn komunikaciju

Snalažljivost, posvećenost, dobra organizacija i komunikacija sa roditeljima bili su presudni da se uspešno organizuje i nastava prema modelu “A” za niže razrede osnovnih škola.

” Situacija u kojoj se nalazimo donela je promene i nove izazove učenicima, učiteljima i roditeljima. Ali, život nam svima nalaže da se snalazimo, učimo i ne predajemo. Moji učenici svakodnevno prate nastavu na TV-u, koja je zahvaljujući uloženom trudu kolega, dinamična i zanimljiva. Budući da na televiziji nisu dostupni sadržaji na manjinskim jezicima, svakodnevno sam u kontaktu sa roditeljima i pripremam zadatke i materijale za rad koje svojim učenicima prosleđujem putem mejla ili Viber grupe. Pri tome vodim računa o obimu gradiva, gradivo smanjujem i usporavam kako bi moji učenici što bolje usvojili nastavne sadržaje. Veliku zahvalnost osećam prema roditeljima, jer znam da vode računa da deca ne izgube rutinu koju su imala pre vanrednog stanja, pomažu im u radu više nego pre, te paze da svoje obaveze izvršavaju savesno. Deci nedostaje škola i muči ih neizvesnost jer se svemu još ne vidi kraj. I zbog toga treba da vodimo računa da nam dečije zdravlje i sreća budu najbitni.”, kaže za portal srbi.hr. učiteljica drugog razreda u OŠ „Dalj“ Jelisaveta Radinović.

Direktor Osnovne škole Borovo Tihomir Jakovljević potvrđuje da je nastava za srpske učenike nastavljena i da je komunikacija nastavnika, učenika i roditelja presudna za uspešnost novog načina obrazovanja.

“Organizovali smo se kao i drugi, imamo svoju virtuelnu zbornicu u kojoj su samo nastavnici, a svaki nastavnik ima svoj virtuelni razred u koji nastavni program prosleđuje u vidu elektronskih sadržaja. E-učionice funkcionišu preko Karneta, svako ima svoju lozinku kojom pristupa e–nastavi i ima uvid da li su deca prisutna i koliko. Nastojimo da nastavu što više prilagodimo situaciji i pazimo da ne opteretimo previše učenike i roditelje. Deca i nastavnici ne dolaze u školu, dolazim samo ja kao direktor i dežurni zaposlenici.”, rekao je direktor Jakovljević.

Krizna situacija izazvana širenjem virusa KOVID-19 poremetila je dosadašnje funkcionisanje svih sektora, ali obrazovni sistem uspešno je odoleo ovom udaru. Učesnika u virtuelnoj nastavi je 56.565, to su virtuelne zbornice i učionice putem kojih se omogućava e-učenje.

Prva nedelja nastave na daljinu pretrpela je hakerski napad, bilo je poteškoća sa prijavljivanjem, ali poduhvat možemo smatrati uspešnim jer ispunjen je osnovni zadatak i cilj, nastava nije prekinuta i školska 2019/2020 godina biće završena.

Izvor: Portal srbi.hr
%d blogeri kao ovaj: