Ime upisano zlatnim slovima u historiju hrvatske kulture i u srca brojnih poštovalaca u Srbiji

Hrvatski dirigent, pijanista i muzički pedagog Vladimir Kranjčević preminuo je 9. februara u Zagrebu u 84. godini, nakon teške bolesti.

Kranjčevićev talent i postignuća su, kako je navela ministrica kulture Hrvatske Nina Obuljen Koržinek u telegramu saučešća, ostavili dubok i neizbrisiv trag u hrvatskoj kulturi.

“Muzika je sveta umjetnost”, citirala je ministrica Kranjčevića, ističući da je tokom višedecenijske karijere srčano dijelio svoj talent i znanje sa generacijama učenika i studenata, te znalaca i ljubitelja muzike, prenijela je HRT.

Maestro Kranjčević, kako je podsjetila ministrica, uvijek je na svojim koncertima promovisao domaće muzičko stvaralaštvo, istovremeno djelujući i kao uspješan direktor, voditelj i šef dirigent mnogobrojnih ansambala i muzičkih ustanova, uključujući Varaždinske barokne večeri, čiji je jedan od osnivača, navodi portal danas.rs.

“Njegovo umjetničko djelovanje i stvaralaštvo prepoznale su kako generacije studenata i vjerna publika, tako i struka, te je za svoj rad dobio sve relevantne muzičke umjetničke nagrade”, istakla je Nina Obuljen Koržinek, navodeći nagrade Lovro pl. Matačić Hrvatskog društva muzičkih umjetnika i nagradu Vladimir Nazor Republike Hrvatske za životno djelo.

Povodom smrti Kranjčevića, ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević uputio je telegram saučešća koleginici Nini Obuljen Koržinek, navodeći da je njegovim odlaskom hrvatska kultura izgubila “jedan od svojih najznačajnijih i najamblematičnijih izdanaka”, prenosi portal danas.rs.

In memoriam: Vladimir Kranjčević (1936-2020)
In memoriam: Vladimir Kranjčević (1936-2020)

“Veliki umetnik Vladimir Kranjčević upisao je svoje ime zlatnim slovima u istoriju hrvatske kulture i u srca brojnih poštovalaca u Srbiji, regionu i širom sveta. Kako i priliči ljudima koji ostvare svoju sudbinsku misiju“, istakao je Vukosavljević, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, navodi nadalje portal danas.rs.

Rođen 21. novembra 1936. godine u Zagrebu, gdje je diplomirao klavir na Muzičkoj akademiji u razredu Ladislava Šabana, Kranjčević je dirigiranje studirao kod Slavka Zlatića (Zagreb), a usavršavao se u Monte Carlu (kod Igora Markeviča). Magistrirao je 1980. u Beogradu kod Vojislava Ilića.

U Zagrebu je 1960-ih bio osnovnoškolski nastavnik i gimnazijski profesor, od 1970. profesor i direktor Muzičke škole „Vatroslav Lisinski“, a potom profesor na Pedagoškoj akademiji i od 1978. do odlaska u penziju 2007. na Muzičkoj akademiji.

Uporedo, od 1994. do 2002. godine bio je direktor Opere HNK-a. Jedan je od osnivača festivala Varaždinske barokne večeri 1971, predsjednik njegovog Programskog odbora i direktor od 1994. do 2006. godine.

Od 1988. do 1991. vodio je Hor i Simfonijski orkestrar RTV Beograd te od 2006. godine Operu b. b. Zagreb.

Od 1983. do 1988. bio je šef dirigent Simfonijskog orekstra HRT-a, tada pod nazivom Simfonijski orkestra RTZ-a.
Snimio je oko 5.000 minuta trajnih snimaka za radio i televiziju, te velik broj nosača zvuka.
Dobitnik je nagrada Milka Trnina 1977, Josip Štolcer Slavenski 1978, Vladimir Nazor 1995, Grada Varaždina 1983, 1986. i 1995, Zlatno zvono 2001, te nagrade za životno djelo Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga 2008, Glazbenih svečanosti hrvatske mladeži u Varaždinu 2012. i nagrade Porin za životno djelo 2013. godine.

Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo dobio je 2016. Tu su i nagrada Vatroslav Lisinski Hrvatskog društva kompozitora, Vjesnikova nagrada Kantor, Zlatna medalja Varaždinske biskupije i Nagrada Grada Zagreba.

Nosilac je odlikovanja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića, kao i Reda Danice hrvatske s likom Antuna Radića i Reda hrvatskog pletera. Bio je počasni građanin Grada Križevaca.

Izvor: Portal danas.rs
Foto: Wikipedia/ Institut hrvatske glazbe
%d blogeri kao ovaj: