Ivana Dimić dobitnica NIN-ove nagrade

unnamed
Ivana Dimić dobila nagradu za roman “Arzamas”
NIN-ovu nagradu za roman “Arzamas”, koji je objavila Laguna, dobila je Ivana Dimić. Roman “Arzamas” tematizira jednu od osnovnih egzistencijalnih relacija – odnos kćerke i majke. Žiri u svom obrazloženju ističe da je taj i takav odnos u srpskoj književnosti, rijetko kada izdašnije i umjetnički uspjelije obrađivan.

Ivana Dimić je rođena 30. jula 1957. godine u Beogradu, gdje je 1982. godine diplomirala dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti.

Paralelno je apsolvirala na odsjeku Opšte književnosti sa teorijom književnosti na Filološkom fakultetu. Završila je i postdiplomske studije na CEU (Europski univerzitetski centar) u Nansiju (Francuska), na odsjeku Civilizacija 1984/85. godine.

Dimić je kazala da je forma njenog romana zanimljiva i nesvakidašnja, pošto je u pitanju mozaik napravljen od dijaloške forme koja se smenjuje sa proznim okvirom. Dodala je da je uživala pišući knjigu u penziji, bez rokova i opterećenja.

Roman, istakla je, govori o demenciji majke koja umire i o ćerci koja sve to proživljava sa njom.

“Vrlo jednostavna priča, koja traje kroz fragmente. Kao ljudskom biću i piscu, meni je stalo da takvu priču završim tako da ljubav pobedi smrt. Forma romana je jako zanimljiva i verujem da je to pre svega isprovociralo žiri da mojoj knjizi dodeli tako vrednu nagradu”, rekla je nagrađena autorica.

“Za nagrađeni roman “Arzamas” Ivane Dimić glasali smo Jasmina Vrbavac, Tamara Krstić i ja dok su za roman “Hronika sumnje” svoj glas dali predsjednik žirija Božo Koprivica, i Zoran Paunović”, kazao je Mihajlo Pantić član žirija na dodjeli NIN-ove nagrade za najbolji roman u 2016. godini.

Ivana Dimić je tek peta žena – pisac koja je dobila NIN-ovu nagradu za roman godine.

U finalu izbora za NIN-ovu nagradu se našlo još troje pisaca – Vladan Matijević za roman “Susret pod neobičnim okolnostima” (Laguna), Vladimir Tabašević s naslovom “Pa kao” (Laguna) i Vladislav Bajac sa romanom “Hronika sumnje” (Geopoetika).

Članovi žirija NIN-ove književne nagrade kritike za najbolji roman godine bili su: Tamara Krstić, Jasmina Vrbavac, Zoran Paunović, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica (predsjednik).

NIN-ova nagrada je prvi puta dodjeljena 1954. godine, a prošle godine je nagrađen Dragan Velikić za djelo “Islednik”.


Izvor: RTS

%d blogeri kao ovaj: