Izložba Komora – iz srca hrasta gostovala u Banja Luci

banja-luka-news1U Banskom dvoru u Banja Luci otvorena je 3. septembra izložba Komora – iz srca hrasta. Nakon izlaganja u Hrvatskoj, Mađarskoj i Srbiji ova zanimljiva foto-izložba predstavljena je i banjalučkoj javnosti, gdje je dočekana s velikim zanimanjem publike i tamošnjih medija. Organizirana je u suradnji s Krajiškim kulturnim centrom „Sveti Sava“ iz Banja Luke, udrugom u osnivanju koja za cilj ima okupljati ljude pristigle u banjalučki kraj devedestih godina s prostora Banije, Korduna, Posavine…

U reprezentativnom prostoru Banskog dvora, u samom središtu grada s pogledom na kupole hrama Hrista Spasitelja, izložbu su predstavili i otvorili Sonja Rapajić iz KKC “Sveti Sava” i predsjednik Društva Čedomir Višnjić. Višnjić je naglasio kako se izložbom u prvom redu želi ukazati na ljepotu i vrijednost graditeljske baštine Banije, ali i ponuditi slike njenog današnjeg stanja koje iziskuje hitne korake u smijeru zaštite i obnove.

Selo Komora od ove godine zaštićeno je od strane Ministarstva kulture kao kulturno-povijesna seoska cjelina u kojem je očuvan veliki broj drvenih tradicijskih građevina koje su dio stambeno-gospodarskih kompleksa i poteza. Zbog očuvanog graditeljstva i slikovitog krajolika Komora se ubraja u nekoliko najvrijednijih naselja ovog dijela Banije.

 

%d blogeri kao ovaj: