IZLOŽBA POVODOM SVETOG SAVE

SKD ”PROSVJETA” Pododbor Darda / Likovna radionica ”Petar Dobrović” obilježila Svetog Savu izložbom na temu ŽIVOT I RAD SVETOG SAVE.

Sveti Sava rođen kao Rastko Nemanjić je raški plemić, svetogorski monah, iguman manastira Studenica, prosvetitelj, književnik , diplomata i prvi arhiepiskop Srpske pravoslavne crkve. Smatra se jednim od najznačajnijih ličnosti srpske istorije i osnivača crkve koja ga slavi kao svetca.

Utemeljitelj je mnogobrojnih crkava, manastira i drugih verskih objekata u Srbiji, na Svetoj Gori u Solunu i Palestini. Sava je u Hilandaru napisao ”Žitije Svetog Simeona” te dela   ”Karejski tipik”, ”Hilandarski tipik”, ”Studenički tipik” te ”Zakonopravilo” iz 1219. godine koje predstavlja prvi srpski ustav. Mnogi biografi ističu i njegovu zainteresiranost za slikarstvo. Kao rukovodilac završnim poslovima utisnuo svoj pečat na slikarski program i ikonografiju u Bogorodičnoj crkvi u Studenici, Žiči i drugim manastirima pokazujući značajan uticaj na razvoj crkvenog slikarstva u srednjovekovnoj Srbiji.

%d blogeri kao ovaj: