U organizaciji sekcije Svilen konac SKD Prosvjeta, podobor Bršadin održana je treća po redu “Izložba ručnih radova i starina”

Proteklog vikenda, 14. i 15. marta u organizaciji sekcije Svilen konac SKD PRosvjeta, podobor Bršadin održana je treća po redu Izložba ručnih radova i starina.

Izložba je priređena je u prostorijama Srpske pravoslavne crkvene opštine. Za razliku od prethodne dve, ovogodišnja izložba imala je težište na same ručne radove, dok su starine imale više dekorativnu ulogu. Posetioci izložbe mogli su se oprobati u ručnim radovima. Na raspolaganju im je bio i razboj iz 1896. godine, na kome je započeto tkanje krpare, koje su posetioci mogli sami nastaviti. Pored tkanja, posetioci su mogli da se oprobaju i u vezu običnim, ali i kosovskim, tipičnim za Bršadin i okolinu. Nije nedostajalo ni poslastica od testa koje su se tokom čitavog programa pripremale za posetioce.

Ono što je posetioce zadržalo više nego prethodnih godina, pored ručnih radova, jeste i topla atmosfera i veliki broj mesta za sedenje. Sva sedelačka mesta takođe su činili autentični predmeti iz prošlosti Bršadina, među kojima se posebno ističe stari ali izuzetno dobro očuvani otoman. Za najmlađe posetioce, osnovnoškolce, priređeno je malo iznenađenje – i sami su mogli da se oprobaju u tkanju, ali na minijaturnim razbojima u vidu ramova sa razvučenom potkom, što je kod dece, naravno, izazvalo veliko interesovanje. Stoga je ovaj program poprimio višegeneracijski karakter.
Unazad dve godine koliko sekcija Svilen konac postoji njeni članovi ostvarili odličnu saradnju sa mnogim udruženjima u okruženju, koje su ovaj put pozvali sebi u goste. Tako su se predstavnici udruženja i aktiva žena iz Bobote, Trpinje, Bijelog Brda, Borova i Negoslava i odazvali pozivu te proveli deo vremena u izložbenom prostoru.

Izložba je kratkim programom svečano otvorena u subotu, 14. marta. Tom prilikom predsednik Pododbora pozdravio je prisutne, zahvalio se medijskim i ostalim sponzorima, najavio nastup pevačke grupe KUD-a Vaso Đurđević koja je potom izvela pesmu “San me mori, san me lomi” iz Ibarskog Kolašina, a nakon toga prisutne je pozdravila i voditelj sekcije “Svilen konac” Gordana Mijatović koja je u svom govoru prikazala koncept ovogodišnje izložbe, zvanično je proglasila otvorenom i pozvala sve prisutne da pogledaju izložbu i isprobaju priređene ručne radove, kao i poslastce. U momentu otvaranja izložbe od uzvanika su bili prisutni generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Živorad Simić i načelnik Opštine Trpinja Miroslav Palić, dok su tokom subotnjeg dana ali i sutradan izložbu posetili i bršadinski paroh Ljubenko Jović, predsednik Mesnog odbora Jovan Lalić, zamenik načelnika Opštine Trpinja Jasna Ajduković i drugi.

%d blogeri kao ovaj: