Izložba “Slika građanskog društva” Anastasa Jovanovića

Povodom obilježavnja  200 godina od rođenja  Anastasa Jovanovića, prvog srpskog fotografa i litografa, koji je ostavio jedinstveno i nezamjenjljivo svjedočanstvo o životu, umjetnosti i kulturi 19. vijeka u Srbiji, otvorena je izložba “Slika građanskog društva” koju čine upravo portreti Anastasa Jovanovića iz kolekcije Narodnog muzeja u Beogradu.

Naime, najveći dio opusa Anastasa Jovanovića čine, portreti. Kroz njegov atelje prošao je tako niz značajnih i zanimljivih ličnosti srpske političke i kulturne historije.

Predstavljeno je 37 radova koje baštini naš najstariji i najveći muzej. Većina su litografije kao svojevrstan uvid u specifičnu građansku kulturu tog vremena.

“Ovo jeste prilika da se podsetimo nekog ko je bio prvi fotograf u Srbiji i nekoga, zahvaljujući kome mi danas znamo likove tih čuvenih ličnosti”, navodi Lidija Ham iz Narodnog muzeja.

U izradi litografija Anastas se oslanjao na predloške vlastitih fotografija.

Izložba “Slika građanskog društva” predstavlja reprezentativni dio stvaralaštva izuzetnog autora, začetnika modernog vizualnog jezika u različitim medijima.


Izvor: RTS

%d blogeri kao ovaj: