Izložba slika rodonačelnika srpske naive Janka Brašića

U Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini otvorena je retrospektivna izložba slika rodonačelnika srpske naivne umetnosti Janka Brašića.

Brašić (1906-1994) je rođen u selu Oparić kod Rekovca, a autorica izložbe koju prati obiman katalog na srpskom i engleskom jeziku, je muzejska savjetnica Marica Vračević.

Olivera Marković na otvaranju izložbe Janka Brašića

Izložbu je otvorila viša savjetnica Sektora za kulturno nasleđe Ministarstva kulture i informisanja, Olivera Marković, a brojne posjetioce je pozdravila direktorica Muzeja Nina Krstić.

Marković je istakla da je retrospektivna izložba Brašićevih slika još jedna u nizu aktivnosti kojima Muzej naivne i marginalne umetnosti obiluje.

“Za Brašića i njegova najranija dela iz 1933. godine vezuje se nastanak naivne umetnosti Srbije, ali i nastanak Galerije samoukih likovnih umetnika u Svetozarevu 1960. godine, te je samim tim o njegovom ugledu, zalaganju i nesebičnom radu izlišno govoriti”, navela je Markovićeva.

“Imajući u vidu da je naslikao više od 500 slika i isto toliko crteža, da je napravio desetak skulptura i spomenik ratnicima iz Prvog i Drugog svetskog rata u Belušiću, da se u sedam crkava i manastiru Tresije nalaze njegove freske, da je izlagao u Londonu, Parizu, Bruxellesu, Münchenu, Parmi… da njegov ”Portret majke” nazivaju srpskom ”Mona Lisom”, jasno je o kakvoj se ljudskoj i umetničkoj veličini radi”, naglasila je Marković.


Izvor: RTS

%d blogeri kao ovaj: