Izložba slika u Dardi

U organizaciji pododbora SKD “Prosvjeta” Darda i likovne radionice ”Petar Dobrović” u petak 17. jula održana je izložba slika sa 16. saziva Međunarodne likovne kolonije ”Đola 2019” u prostorijama pododbora Darda. Na izložbi  je predstavljeno trideset i četiri autora plus dvoje učenika  i isto toliko  umjetničkih slika.

Učesnici su bili akademski, afirmirani amaterski slikari, studenti, te učenici osnovnih i srednjih škola, koji su doprinijeli da tokom trajanja kolonije u umjetničkom fondu ostave reprezentativne umjetnine, a dio tih radova je predstavljeno na ovoj izložbi.

Svim prisutnima  ispred likovne radionice ”Petar Dobrović” Darda,  dobrodošlicu i zahvalnost na odazivu, zaželjela je voditeljica radionice Rada Marković mag. lik. umjetnosti. U izložbu je prisutne, kroz Šantićevu poeziju i stihove, uvela Ljeposava Grubor.  O  samoj izložbi je više govorio Pero Matić profesor kustos.

O izložbi sa  16. saziva Međunarodne likovne kolonije, Pero Matić  je govorio kao o jednom nemjerljivom događaju na ovim prostorima i šire, lepezi jednog likovnog naslijeđa gdje se vidi, da ljudi koji su bili učesnici  kolonije, prate određeni slijed događanja.

Kolonija traje i u svakom sazivu ima jedan broj novih slikara koji oplemenjuju i čine bogatstvo ovog fundusa.  Sva djela sa svih saziva su opremljena i uvrštena u katalog, riječ je o  djelima koja imaju izuzetnu vrijednost. Kolonija ima imidž, odvija se u sjenci jednog velikog  poznatog baranjskog slikara koji pripada srpskoj zajednici, a to je Petar Dobrović. On je, zaista i slikar i kritičar, koji je završio dvije akademije, bio je vezan za multikulturalnost, a to je i ova naša kolonija. Rođen je u Pečuhu u Mađarskoj. Kolonija  je i  kronika, tu su zabilježene zgrade, kuće, naselja, to je ono što propada polako,  a ima  tu veliku vrijednost kronike jednog mjesta kao što je Darda. Sve slike koje čine Dardu su već sada na neki način prošlost Darde.

Na kraju uvijek dolazimo do istog zaključka o budućoj galeriji slika i nadamo se da će u Osijeku uspjeti kulturni centar i da će na tom prostoru biti  mjesta za jedan likovni salon u kome će se naći sve ovo što smo do sada uradili, istakao je Pero Matić.

Učesnici:

Arambašić Jovan, Bačak Ivica, Čolović Velimir, Čurik Gordana, Ćurčić Dragoljub, Drempetić Hrvojka, Đorđević Ana, Đorđević Đorđe, Jakovljević Daniel, Jalovičar Slavica, Jovanović Darko, Keresteš Arpad, Krstić Zlatko, Letić Nevenko, Marić Slavko, Marković Rada, Matoušek Ivona, Mirković Ranka, Odavić Miroslav, Pavlović Miroslav, Prekodravac Dajana, Prica Ljubica, Roso Davor, Simić Dragan, Smolčić Biljana, Stanisavljević Đorđe, Stojković Slobodan, Šola Milan, Špiranović Siniša, Tadić Zoran, Tintor Nedeljko, Trauber Nives, Vukelić Vlatka, Zlatarić Goran, te učenici Prekodravac Marko i Stojković David.

%d blogeri kao ovaj: