Izvještajna skupština riječkog ogranka SKD „Prosvjeta“

Tokom proteklog tjedna, održana je Izvještajna skupština riječkog ogranka SKD „Prosvjeta“

Niže dostavljamo informacije za objavu a fotografije su u privitku.

ŠTO JE BILO NEK SE BRIŠE, ŠTO ĆE BITI NEK SE PIŠE

Jedan od najbrojnijih ogranaka SKD „Prosvjeta“ onaj riječki održao je izvještajnu skupštinu za 2021. godinu. Rezultatima rada, u prvoj godini novog saziva predsjedništva pododbora, bili su iznenađeni i sami realizatori programskih aktivnosti.

Prostor na Trgu Sv. Barbare očišćen od balasta i nepotrebnih stvari.  Uređena je biblioteka i renovirana kompletnom elektro instalacijom, novim podom, prozorskim zastorima… U potpunosti je obnovljen i uređen novi sanitarni čvor.

Prostor u Demetrovoj adaptiran je i pripremljen za rad budućeg Društvenog kluba, uz TV program, dnevni tisak i šahovske aktivnosti.

Dovršena je dugogodišnje planirana katalogizacija i invertarizacija knjiga, tako da je  sada umreženo u sustav ZAKI svih biblioteka i dostupno za upotrebu  1200 katalogiziranih naslova, 250 knjiga dječje književnosti i 2500 knjiga istog govornog područja.

Članstvo pododbora, uprkos ograničenju okupljanja i smanjenju društvenih aktivnosti,  premašilo je brojku 100 i razvrstano je u sekcije folklornog ansambla, narodnog orkestra, kluba domaće radinosti, foto sekcije i društvenog kluba.

Društvena okupljanja provodila su se kroz  obilježavanje vjerskih praznika i značajnih  datuma, šahovske turnire, izložbe, probe folklornog ansambla i orkestra, kao i jednodnevne izlete, a od programskih aktivnosti priređeno je 5 projekcija dokumentarnih   i 2 igrana filma, uz susrete i druženja s poznatim glumcima i muzičarima (Srđan Dragojević, Bajaga…), kao i 7 književnih večeri i 6 znanstvenih predavanja.                                                               Folklorni ansambl nastupio je na tri cjelovečernja koncerata (u Drežnici, Vrbovskom i Rijeci), a organizirana je i imitatorska večer kao i jedan nastup opernih diva.

Izdavačka djelatnost nastavila je svoj rad kontinuiranim izlaženjem dječjeg lista „Bijela pčela“ (10 brojeva) i časopisa „Artefakti“ kao i reprintom dva arhivska izdanja knjiga

Kada se svemu doda 69 proba folklornog ansambla (otvorenog tipa), 3 izložbe u trajanju od 45 dana i 12 sjednica predsjedništva pododbora, onda je svaki drugi  dan obilovao nekim kulturnim događajem, što je kulminiralo Danima srpske kulture i svečanim otvorenjem biblioteke „Dositej“. Cjelokupan rad prepoznat je i na najvišoj razini Društva „Prosvjete“ te je krunisan godišnjim nagradama istaknutim pojedincima. Za razvoj amaterskog stvaralaštva Nagradom „Desanka Đorđević“ nagrađen je koreograf ansambla Spasa Mutavski, a za ukupan doprinos radu Prosvjete, predsjednik pododbora Rijeka Dragiša Laptošević.

%d blogeri kao ovaj: