Jubilarni 50. Bitef od 24. septembra do 2. oktobra

unnamed (16)
Tanjug

Jubilarni, 50. Bitef festival pod sloganom “Na leđima mahnitog bika” biće održan u Beogradu od 24. septembra do 2. oktobra i na njemu će biti prikazano 12 predstava. Biće organizovan 28. Kongres međunarodne asocijacije kazališnih kritičara na kojem će učestvovati više od 100 kritičara iz 40 zemalja, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Konferencija za novinare povodom 50. Bitef-a

U okviru kongresa biće održana međunarodna konferencija na temu “Novo i globalno kazalište: Između komodifikacije i umjetničke nužnosti”, posvećena novome u izvođačkim umjetnostima kojom će predsjedavati umjetnički direktor Bitef festivala Ivan Medenica i Savas Patsalidis (Grčka), a uvodne govore će održati ugledni teatrolozi Erika Fišer Lihte (Nemačka) i Georges Banu (Francuska/Rumunija).

U glavnom programu Bitef festivala, kao što je ranije najavljeno, biće izvedeno 12 predstava, a međunarodni žiri dodjeliće Gran pri “Mira Trailović” za najbolju predstavu u cjelini i Specijalnu nagradu “Jovan Ćirilov” za predstavu koja se posebno ističe nekim od svojih karakteristika.

U žiriju će biti Femij Osofisan, i umjetnički direktor korejske Nacionalne kazališne kompanije Jun-Čeol Kim (predsjednik), redovni profesor na Odsjeku za povijest umjetnosti i spektakla na Univerzitetu La Sapienza u Rimu Aleksandra Jovićević, scenograf Aleksandar Denić i dramaturg Tomas Irmer (Njemačka).

Prodaja ulaznica za Bitef festival počinje danas na blagajni kazališta na Terazijama.

Izvor: RTS

 

%d blogeri kao ovaj: