Kardinal Bozanić čestitao Uskrs mitropolitu Periću

Zagrebački nadbiskup i kardinal Josip Bozanić uputio je uskrsnu čestitku mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom Porfiriju Periću, svećenstvu, monaštvu i pravoslavnim vjernicima.

‘Dok u liturgiji odjekuju riječi: Krist uskrsnu od mrtvih; smrću smrt uništi darujući život onima koji ležahu u grobovima, u istoj vjeri i u istoj Radosnoj vijesti molim Gospodina da i Vama, svećenstvu, monaštvu te svim vjernicima koji su povjereni Vašoj pastirskoj brizi udijeli obilje obnove i preporoda u njegovu Duhu’, poručio je zagrebački nadbiskup i dodao ‘uistinu uskrsnu Gospodin, aleluja!

‘Vaša uskrsna čestitka koju ste mi uputili povodom svetkovine Uskrsa potiče me ponajprije na zahvalnost za zajedništvo u vjeri u Uskrsloga, očitovano meni osobno, svećenicima i vjernicima, te za blizinu u sadašnjim kušnjama s kojima se suočavamo’, istaknuo je kardinal Bozanić zamolivši Porfirija da patrijarhu Srpske pravoslavne Crkve Irineju, prenese čestitke i zahvalu za iskazanu blizinu u prigodi potresa u Zagrebu.

‘Osim pandemije, u Zagrebu je naša kušnja još dublja, zbog posljedica potresa koji je ostavio tragove u dušama i domovima ljudi, kao i na crkvama i drugim mjestima slavlja i molitve’, napomenuo je dodavši kako ipak, u prolaznosti svijeta kao vjernici u svim događajima čitamo znakove koji upućuju na neprolazno i vječno, a u kršćanskoj vjeri živimo istinu punu utjehe i nade, jer znamo da je Bog s nama u svakoj nevolji i da ‘u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube’.

Podsjetio je kako je to iskustvo i prvih svjedoka koji su došli na Kristov grob. Dok se nada gasila, a vjera slabila, nosila ih je ljubav, kao oslonac na kojemu se pojavila neočekivanost novoga života, istaknuo je i napomenuo kako su u prvome susretu s navještajem Uskrsnuća u njima bili osjećaji koji su i nama poznati: Strah i velika radost.

Ta velika radost, naglasio je, promijenila je motrište i pobijedila strah; ona je prenesena drugima i po apostolima darovana i nama. ‘Uskrsli Krist je životna snaga od koje živimo svi mi koji smo kršteni, pogleda usmjerena prema Učitelju koji je prisutan u našoj lađi’, napomenuo je Bozanić.

Izvor: Hina, tportal.hr
Foto: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL
%d blogeri kao ovaj: