Kazalište na Terazijama: Stiže Mister Dolar

Nušićeva djela u velikoj mjeri su odredila život kazališta na Terazijama. Tako je na primjer 1951. godine kazalište otvoreno premijerom Nušićeve komedije “Dr”, u međuvremenu je zabilježeno 17 premijera po njegovim komadima, a sada se Nušić prvi put radi i kao mjuzikl. Komediju “Mister Dolar” adaptirao je i režirao Vladimir Lazić. Nušićevi junaci zapjevaće 10. februara.

Aleksandar Sedlar, dirigent i aranžer, kaže da neki delovi “vuku na nešto što je džezirano”, ali da ima i “kvazikafanskih i narodnjačkih momenata”.

“S jedne strane orkestar zvuči kao da je s Broadwaya, s druge da je iz kafane”, kaže Sedlar.

No, i tako će se sve u ritmu napraviti zavrzlama kada Matković izvodeći “društveni eksperiment” saopšti da je konobar Žak naslijedio rođaka iz Amerike. Takozvana elita počeće da se takmiči u servilnosti i laskanju, a Žak prvo zatečen zbog iznenadne popularnosti, u ovoj postavci neće baš željeti natrag u anonimnost.

“Za masu stvari koja se dešava u predstavi neko će reći ‘to ste preuzeli iz novina’. Naprotiv – to je sve Nušić, nešto napisao, nešto nas podstakao”, objašnjava redatelj Vladimir Lazić.

Glumica Dušica Novaković smatra da je mentalitet ljudi i danas isti, samo je jače pokazana “bahatost i alavost ljudi”. Tako je Nušićeva svevremenost opet potvrđena.

“Posle jedno 15 godina to je prva glavna uloga koju sam dobio u ovoj kući. Čak nisam ni razmišljao kakva je”, kaže glumac Rade Marjanović.


Izvor: RTS

%d blogeri kao ovaj: