Knjiga o Danilu Kišu predstavljena u Srpskom kulturnom centru u Parizu

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije, Aleksandar Gajović prisustovao je 22. februara u Srpskom kulturnom centru u Parizu promociji knjige „Venac od trnja za Danila Kiša“, autora Milivoja Pavlovića, koja je objavljena povodom 85. godišnjice rođenja čuvenog pisca.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja, Gajović je ocijenio da knjiga predstavlja „zadivljujući osvrt na slavnog Kiša, kao nezavisnog i samouverenog intelektualca, koji je po mnogo čemu išao ispred svog vremena“prenosi portal danas.rs.

Naglasivši da je Kiš, bez obzira gdje je živio, pisao isključivo na srpskom jeziku, Gajović je istakao da je na taj način prezentirao nasljeđe i ambijent našeg podneblja. „Iz tog razloga profesor Pavlović ističe da upravo Kišu dugujemo zahvalnost za najizrazitije prodore naše književne umetnosti u svet modernih ideja“, naglasio je Gajović. Prema uvjerenju Gajovića, autor knjige je, kao niko ranije, duboko zašao i zavirio u Kišovo stvaralaštvo, ali i u njegovu pozamašnu zaostavštinu, razotkrivajući misterije koje su manje poznate ili potpuno nepoznate široj javnosti.

Foto: Dokumetacija Arhipelaga
Foto: Dokumetacija Arhipelaga

„Na taj način nam je profesor Pavlović još više približio jednog od najznačajnijih pisaca Balkana i Evrope, koji je, pre svega, bio i ostao srpski književnik“, rekao je Gajović. Kako je napomenuo, „tu činjenicu nikada ne treba zaboraviti, jer ćemo tako, listajući ovo kapitalno delo, najbolje uvideti koliko je Kiš važan za našu kulturu“.

Gajović i Pavlović su povelju Matice iseljenika za humanitarni rad uručili Stanki Tulović.

Izvor: Portal danas.rs
Foto: Ministarstvo kulture
%d blogeri kao ovaj: