“Knjige u ruke” – 450 izdavača na Sajmu knjiga u Beogradu

 prosvjeta-vijest
Uz zvuke fanfara i skladbu “Što te nema” operskog prvaka Olivera Njega i pijaniste Nikole Rackova, zvanično je počeo 61. Međunarodni beogradski sajam knjiga. Pod sloganom “Knjige u ruke” predstavlja se 450 domaćih i inostranih izlagača.

Sajam su otvorili pisac, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i predsjednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić (poznatiji kao Ivan Negrišorac) i iranska redateljica i spisateljica Narges Abjar jer je Iran ove godine zemlja počasni gost.

“Nenametljiva moć knjige leži upravo u tome što je u stanju da sa četiri stotine papirnih stranica podigne most koji povezuje četiri stotine godina života i zatim, taj isti most produži do svake kuće u svjetu, do svakog jezika i kulture. Listanje ove knjige, dok sjedim u svom domu udaljenom nekoliko hiljada kilometara, poput ptice me odvodi na rijeku: u ljetnju žegu, petnaesti vjek, u maštarije djece koja love ribu, među otiske stopala drevnih junaka”, istaknula je iranska književnica.

“Prije oko 70 godina Iranke su uzele pero u ruke i počele da pišu i zato sa ponosom mogu da kažem, da je, suglasno novim podacima, aktivno prisustvo žena na iranskoj književnoj sceni sada u porastu. Danas u Iranu na svakih pet muških pisaca, postoje tri spisateljice, čija djela se objavljuju i intenzivno čitaju”, rekla je ugledna gošća iz Irana.
“Svet oko nas jeste upravo to, najsloženija moguća knjiga koju valja iščitavati bez nade da će se ikada dočitati do nekakvog fiktivnog kraja”, primjetio je Negrišorac.

Prema rječima književnika “u tom iščitavanju, pak, valja naučiti jezik kojim je knjiga napisana i jezik na kojem svet počiva, jer, na početku svega beše reč, logos, a tu logosnu suštinu sveta valja očuvati ukoliko želimo da i svet i ljudski rod, pa i knjige, i nadalje postoje”.

“Stoga čitanje knjiga, učenje jezika i razumevanje sveta jesu samo različiti aspekti iste stvari”, smatra Negrišorac.

Primjetio je da “knjige čeznu za svojim čitaocima onoliko koliko čitaoci čeznu za knjigama”.

“Zato, radujući se zbog ovakvih susretanja, objavimo da je došao trenutak da 61. put po redu krenemo jedni drugima u susret: otvorimo se knjizi da ne bismo ostali zatvoreni u samome sebi!”, pozvao je srpski književnik i tako proglasio Sajam otvorenim.


Izvor: RTS

%d blogeri kao ovaj: