Koncert SKUD-a “Jovan Jovanović Zmaj” u organizaciji SKD “Prosvjeta”

Koncert SKUD-a “Jovan Jovanović Zmaj” u organizaciji SKD “Prosvjeta” pododobor Bijelo Brdo i SKUD Jovan Jovanović Zmaj Bijelo Brdo.
U organizaciji Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” pododbora Bijelo Brdo i bjelobrdskog Srpskog kulturno-umetničkog društva “Jovan Jovanović Zmaj”, u nedelju uveče u Domu kulture u Bijelom Brdu upriličeno je Veče narodnih igara i pesama. Pored domaćina i organizatora, posetiocima programa predstavio se i Ansambl narodnih igara Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” iz Vukovara te folklorne sekcije “Prosvjetinih” pododbora iz Negoslavaca, Garešnice i Vojnića, ukupno 170 učesnika u programu rekao je za radio Borovo predsednik bjelobrdskog SKUD-a i zamenik predsednika Pododbora Bijelo Brdo Tihomira Sekeruša.
– Prošle godine smo zahvaljujući ublažavanju epidemioloških mera uspeli organizovati “Bjelobrdsku pudarinu”. Ovo je prvi folklorni program ove godine, koji je okupio veći broj učesnika – rekao nam je Sekeruš.
U izjavi za Radio Borovo osvrnuo se i na reorganizaciju rada društva.
– Danas imamo Omladinski ansambl s 15-ak članova, a od ove zime i Dečji ansambl s 24 člana – kaže Sekeruš.
Po prvi put u Bijelom Brdu predstavila se folklorna sekcija Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” Pododbora Vojnić. Po rečima predsednice Nade Malbaše, saradnja je uspostavljena preko zajedničkih prijatelja.
– Poveznica je Ansambl narodnih igara iz Vukovara, koji nam pomaže u radu pa bih se ovim putem zahvalila direktoru Ansambla Dejanu Kuruciću i njegovim saradnicima Zoranu Abadžiću i Zoranu Novoselcu – ističe Malbaša.
Folklorna sekcija pododbora Vojnić broji 20-ak članova, a u Bijelo Brdo ih je došlo 18, uzrasta od 8 do 16 godina.
– Utisci su zaista pozitivni. Naši ljubazni domaćini, koji su nas dobro ugostili, pokazali su nam Bijelo Brdo, a obišli smo etno kuću, crkvu i stadion – priča Nada Malbaša.
Sa ukidanjem epidemioloških mera ovog proleća pododbori su intenzivirali svoj rad, što je u izjavi za Radio Borovo pozdravio generalni sekretar društva Slobodan Živković.
– Zahvaljujući prvenstveno ljudima koji su te pododbore vodili, uspeli smo sačuvati ono jezgro, koje je važno za funkcionisanje svakog našeg pododbora. Drago mi je što u večerašnjem programu, pored domaćina, učestvuju i folklorne sekcije s područja cele Hrvatske. To pokazuje da je društvo veliko, aktivno i spremno da odgovori na ovakve izazove – zaključio je Živković, generalni sekretar SKD “Prosvjeta” iz Zagreba, koje danas ima 52 pododbora širom Hrvatske s preko dve hiljade aktivnih članova, a u najavi je i osnivanje novih pododbora.
Tekst i izjave preuzete s Radio Borova
%d blogeri kao ovaj: