Korak prema Srpskom kulturnom centru

U donedavno praznoj zgradi ‘Prosvjete’ u Preradovićevoj ulici u Zagrebu, zadnje septembarske večeri otvoren je drugi dio izložbe ‘Kad spomenici ožive’, ostvarene u okviru projekta ‘ Refreshing memory’.
Izložbu su osmislili VSNM grada Zagreba i SNV, a na njoj učestvuje 15 umjetnika koji su izložili radove nastale u proteklih 25 godina.
Kustosica i autorica projekta Davorka Perić, naglasila je da je izložba proširena na ovaj prostor zbog velikog broja izložaka koji nisu stali u obližnju Galeriju Nova gdje je dva tjedna ranije otvoren prvi dio izložbe.
“Ovaj prostor bio je neiskorišten preko 20 godina i predstavljao je jedan od brojnih primjera devastacije javnog prostora. Održavanjem izložbe baš u njemu, nastavljamo s ukazivanjem na važnost borbe za javni prostor u trenutku kada knjižare, kina, galerije i drugi prostori za kulturu nestaju iz gradova”, rekla je Perić i zahvalila zaslužnima za uspjeh izložbe.

Generalni sekretar SNV-a Saša Milošević koji je uz Natašu Puškar bio jedan od idejnih začetnika izložbi, govorio je o historijatu zgrade sagrađene 1912. godine kao Srpski djevojački internat.
” Izložbom smo ovu zgradu otvorili za javnost kao prvi korak prema Srpskom kulturnom centru u kojem će biti mjesta za sve projekte i progresivne ideje u interesu srpske zajednice i građana Zagreba”, rekao je između ostalog, Milošević.
“Za “Prosvjetu” je ovo važan događaj jer je izložba prva aktivnost u zgradi u našem vlasništvu koja je u lošem stanju i koju pokušavamo osposobiti. To je prilika da prostor predstavimo našem članstvu i zainteresiranoj javnosti, naglasio je potpredsjednik SKD” Prosvjeta” Siniša Tatalović.
Vjeruje da je ovo tek početak kulturnih sadržaja koji će se događati ovdje, što je važno za društvo, zajednicu i za Zagreb. To bi trebao biti novi sadržaj za prezentaciju kulture i kulturnih programa koji su vezani ne samo za srpsku zajednicu, nego za kulturu koju je moguće prezentirati u ovom prostoru, a odnosi se na cijelu regiju.

Zadovoljstvo izložbom i načinom na koji je prostor pripremljen za izložbu iskazao je i predsjednik SNV-a i VSNM-a Boris Milošević.
“Mislim da je to velik uspjeh SNV-a, VSNM-a Zagreba i “Prosvjete” čiji je to prostor, zapravo biser u samom centru grada. Zbog toga se nadam da je to tek početak njegovog života”, rekao je. Prvi dio izložbe otvoren je u Galeriji Nova do 16. oktobra, a drugi dio u Preradovićevoj 21 do 30. oktobra.

Izvor: www.portalnovosti.com

%d blogeri kao ovaj: