Kosorić: Podkast je naša šansa da zainteresujemo i one koji nas nisu pratili

Podcast.rs inicijativa okuplja više od 70 domaćih podkasta, brojnu publiku, kreatore i ljubitelje ove forme sadržaja. Nove aplikacije, globalni trendovi i uspešni domaći primeri – predstavljeni su na onlajn konferenciji o razvoju podkasta, koja je u organizaciji udruženja „Podkast podrška“, održana 28. maja 2020, prenosi portal danas.rs.

U godini kada je prva Pulicerova nagrada ikada dodijeljena za audio format, podkasti se kao nova forma medijskog sadržaja sve brže razvijaju i postaju sve popularniji i u Srbiji.

Globalno podkast tržište je veoma razvijeno sa oko milion aktivnih podkast emisija i oko 30 miliona pojedinačnih epizoda.

Srpsko tržište je i dalje veoma malo, ali bez obzira na to, Erik Nuzum, specijalni gost konferencije i ekspert koji je pomogao globalni proboj podkasta kao što su Invisibilia i TED Radio Hour – poručio je domaćim podkasterima da nikako ne odustaju, navodi danas.rs.

„Dobri podkast autori imaju dve stvari zajedničke: Nešto važno što žele da ispričaju i strast koja ih vodi da to stalno rade“, rekao je Nuzum i dodao da je većina svetski poznatih podkasta nastala tako što su ljudi počeli da rade nešto iz zabave, pa se to onda razvilo, prenosi danas.rs.

Inače, tokom svoje dugogodišnje karijere, Nuzum je bio na poziciji višeg potpredsjednika Amazonove kompanije Audible i medijske organizacije NPR.

Podkast je radio 21. veka 

Podkast je fenomen koji je uveliko osvojio svijet, pa je tako rado slušan između različitih fanova koji vole da podijele sa drugima svoju strast, ali i isto tako može biti vrlo ozbiljna medijska platforma velikih medijskih kuća poput Njujork tajmsa.

„Podkasti kao što su Agelast, Daško i Mlađa, KRIK, Peščanik, Male pobede i mnogi drugi – dostupni su publici kroz naše platforme i mi ćemo raditi na tome da postanu još popularniji kroz aktivnu saradnju sa zajednicom i svima koji žele da pomognu razvoj ove forme sadržaja kod nas“, rekao je Vladimir Radinović, jedan od osnivača udruženja „Podkast podrška“ i pokretača Podcast.rs inicijative, prenosi danas.rs.

On je pozvao domaće oglašivače da se oprobaju u reklamiranju u domaćim podkastima, jer im to daje priliku da dođu do vjerne publike sa veoma specifičnim interesima.

Pored individualnih autora i organizacija, Podcast.rs sarađuje i sa tradicionalnim medijima u Srbiji koji se sve češće opredjeljuju za ovu formu sadržaja.

„Podkast je naša šansa da za teme o kojima svakodnevno izveštavamo zainteresujemo i one koji nas do sad nisu pratili, a statistika i komentari koje dobijamo pokazuju da idemo u dobrom pravcu“, istakla je Selena Kosorić, novinarka Danasa i jedna od ko-autorki podkasta.

Podcast.rs platforma razvijena je okviru USAID-ovog Projekta jačanja okruženja za održivost medija (USAID Strenghtening Media Systems Project), koji sprovodi IREX.

Izvor: Portal danas.rs
Foto: Podcast.rs
%d blogeri kao ovaj: