Kultura na daljinu

Dragi/e koji posjećujete web portal “Prosvjete”,

Na našoj poddomeni Biblioteka možete pronaći zanimljive kulturne sadržaje koji su dostupni online i koji vam mogu kvalitetno ispuniti ovo vrijeme boravka u kući.

MUZEJI

Domaći i svjetski muzeji i galerije omogućili su tako virtualne ture svojih stalnih postavki kao i druge sadržaje.

Google je sklopio suradnju sa preko 2500 muzeja i galerija širom svijeta, koje možete obići preko interneta, uključujući i one najposjećenije iz Berlina, Firence ili Amsterdama.

FILMOVI

Možete pogledate materijale i filmove iz bogatog fonda Jugoslavenske kinoteke, poput filmova koji se bave istorijom, etnologijom i kulturom.

Najveći svjetski festival dokumentarnog filma IDFA omogućio je besplatan pristup svojoj arhivi od preko 300 filmova snimljenih između 1988. i 2019. godine.

Možete pogledati i  22 odlična filma prikazana na Festivalu mediteranskog filma Split, ali i nagrađena diljem svijeta. Ukupno 2300 minuta ili 38 sati vrhunskog filma.

KAZALIŠTA

Narodno pozorište u Beogradu najavilo je besplatan striming svojih operskih, baletskih i dramskih predstava. Narednih dana možete pogledati operu “Na uranku” Stanislava Biničkog i balete “Ko to tamo peva” koreografa Saše Zurovca, “Žizela” Leonida Lavrovskog i “Krcko Oraščić” Konstantina Kostjukova.

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu u suradnji s redakcijom 24 sata pokrenulo je projekt u okviru kojega će svakodnevno biti prikazivane predstave: Opere, drame i baleti, a prikazivat će i gostovanja na svome Filozofskom teatru. Raspored prikazivanja pratite na društvenim mrežama HNK.

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka nudi nekoliko online programa: Jutarnja selfie poezija: Svakog jutra u 8 sati, jedan će glumac hrvatske ili talijanske drame govoriti poeziju.

Hrvatsko društvo pisaca svakodnevno na svojoj web stranici objavljuje za ovu priliku nastale tekstove i/ili video priloge pisaca, svojih članova, a ponajprije samostalnih umjetnika. Tekstovi uključuju klasične dnevničke zapise, prozu, poeziju, a tematski su posredno ili neposredno vezani uz nove okolnosti života. ‘Dnevnik iz karantene’ uređuju Katarina Luketić, Marko Pogačar i Kruno Lokotar.

MUZIKA

Beogradska filharmonija odlučila je pokloniti muzičke programe za najmlađe, ali možete i  preslušati najzanimljivije koncerte i predavanja koji su održani u Kolarčevoj zadužbini.

Berlinska filharmonija otvorila je svoju virtualnu dvoranu, pa ćete moći uživati u preko 600 koncerata snimljenih tokom posljednjih deset godina, uz bonus video snimke iza kulisa. Prijava je besplatna do 31. marta uz kod BERLINPHIL.

Nadamo se da će svako od vas pronaći ponešto za sebe i iskoristi ovo vrijeme kako biste naučili, vidjeli i čuli nešto što ste oduvijek željeli. Opustite se uz filmove i predstave i upoznajte bogatu likovnu umjetnost u svjetskim muzejima. 

O svemu više na: http://biblioteka.skd-prosvjeta.hr/kultura-na-daljinu/

Izvor: Biblioteka.skd-prosvjeta.hr

%d blogeri kao ovaj: