Levi do kraja bio na “Beldoksu”: Pred njim ponovo torta

Nakon fizičkog napada u srijedu 10. maja, na francuskog filozofa, pisca i redatelja Bernard-Henrija Levija, on je nastupio i na tribini na festivalu “Beldoks”.
Foto: Tanjug/Rade Prelić

Na početku jučerašnje tribine, na stolu na kojem je sjedio Levi bila je torta, koju je Levi zatim dao organizatorima da je sklone.

Levi je na pitanja na koji način doživljava destrukciju i ekstremizam kojim se bavio u filmovima odgovarao čitajući s papira, piše “Blic”.

“Ima mnogo ratova gdje Zapad prosto ništa nije skrivio. Ne treba postati zarobljenik te sheme. Rat je uvijek užasan i treba odlučiti se za njega tek kad su sva ostala sredstva iscrpljena. Pamtite Drugi svjetski rat u kome se nije moglo ratovati na diplomatski način. Isto je bilo u Sarajevu. Ima situacija kada je jedini odgovor na rat upravo intervencija ratnim sredstvima”, rekao je između ostalog Levi.

Na pitanje redatelja Arsenija Jovanovića, zašto je uklonio tortu koja ga je čekala jučer na stolu, Levi je odgovorio:

“Da napravimo mjesta za mikrofone na stolu, što je mnogo važnije”, rekao je Levi.

“… Vraćam se u Francusku i vrlo sam ponosan i zadovoljan što sam bio dio ovog festivala. Nemojte u to sumnjati.”

Naime, francuski filozof Bernard Henri Levy pogođen je tortom u lice, nekoliko sekundi pošto je počeo da se obraća publici u Kulturnom centru Beograda poslije projekcije svog filma u okviru programa Beldoksa.

Nakon incidenta, Levi je izjavio: “Hvala publici koja je gledala film. Srbija se nije promijenila koliko su se nadali njeni prijatelji. Demokracija još nije pobjedila u Beogradu. Istinu ne žele da čuju svi u ovom gradu. Živjela Europa i živjela demokratska Srbija u Europskoj uniji. Ponosan sam što danas pred vama branim tekovine antifašizma u Europi”.


Izvor: B92

%d blogeri kao ovaj: