Ljiljana Habjanović Đurović

U petak 23.3.2023.g.,u prostorijama pododbora Prosvjete u Osijeku, održano je predavanje prof. Jadranke Radošević „Ljiljana Habjanović Đurović-Onda je došla dobra vila“. Prof. J. Radošević, Savjetnica za srpski jezik, održala je predavanje o  značajnoj srpskoj književnici.

Ljiljana Habjanović Đurović je najčitaniji i najtiražniji pisac koji stvara na srpskom jeziku u zadnjih 20 godina. Priredila je 5 antologija duhovne poezije. Odlikovana je ordenom Svetog Save za književni rad na prijedlog Njegove svetosti Patrijarha srpskog-blagopočivšeg, gospodina Pavla.

Napisala je 14 knjiga duhovne i svjetovne prirode. Dobitnica je niza nagrada i priznanja: „Vukove nagrade“, nagrade „Simo Matavulj“, “Vidovdanske nagrade“ te još 23 nagrade za svoj književni rad. Nekoliko puta je proglašena za jednog od 100 najutjecajnijih književnika u svijetu.

U drugome dijelu predavanja prof. Radošević je predstavila roman „ Onda je došla dobra vila“.  Roman prati život Jelene, studentice engleskog jezika iz Požarevca, koja ostaje živjeti u Beogradu i pomorca Nikole iz Kotora. Iz te ljubavi rađa se sin Nikola. Nikola je odrastao bez oca koji je puno plovio. Bio je mnogostrano i pametno dijete. Kako je odrastao, Ivan se počeo udaljavati od majke.  Pod utjecajem vršnjaka sve se više okretao satanizmu. Sa18 godina prošao je inicijaciju te je sve više duhovno tonuo. Nagovarali su ga na suicid. Majka se, okrenula vjeri i molitvi Bogorodici, počela je odlaziti u crkvu i moliti se za spas svoga sina. U zadnji čas, na svoj 19. rođendan, Dan Majke Božje, Ivan se preobratio i preživio. Njegovo bivše društvo je propalo ,a on je pronašao ispravan put.  Redovito je išao u crkvu sa svojim roditeljima.

Vrlo poučno, korisno, zanimljivo i nadahnuto predavanje o snazi vjere i molitve.

Predavanju je prisustvovalo 30-ak članova i gostiju.

Predsjednik Pododbora: Zdenko Čikara

 

%d blogeri kao ovaj: