Ljubitelji plesne umjetnosti uživali u Clugovim “Pticama”

U produkciji Bitef teatra i festivala Novi tvrđava teatar ples Ptice koreografa Edwarda Cluga izveden je 18. jula pred brojnom publikom na taraci tvrđave Revelin u Dubrovniku.

Ples Ptice premijerno je prikazan 2015. godine, a inspiriran je istoimenom Aristofanovom komedijom premijerno izvedenom 414. godine prije naše ere na Dionizijskom festivalu u Ateni. U njoj glavni junak Pisteter nagovara ptice da sagrade novi grad na nebu i tako steknu kontrolu nad komunikacijama između ljudi i bogova. Ovaj grad koji niče poput Babilonske kule, jedan je od prvih primjera utopije u svjetskoj književnosti, i predstavlja bijeg od nepravednog društvenog okruženja s jedne, i od surovosti bogova s druge strane. No, Clug se u svojoj koreografiji usredotočio na primarnu vezu između ptica i plesa koja potiče iz Erosa, pokušavajući izgraditi vlastiti Kukunebograd kao gnijezdo želja ili kavez znatiželje. Rezultat je ples jasne dramske radnje s ironijskim obratima, ali i maštovite te sadržajne koreografije u izvedbi sjajnih plesača plesne skupine Bitef, u što se sinoć uvjerila festivalska publika 68. Dubrovačkih ljetnih igara, pa ne čudi dugi pljesak kojim su na kraju nagrađeni, piše portal Dubrovnik-festival.

Inače,umjetnički direktor Baleta Slovenskog narodnog gledališča u Mariboru i koreograf s uglednom međunarodnom karijerom, Edward Clug čest je gost na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Pozornost privlači osebujnim koreografskim stilom, a mariborskom baletnom ansamblu uspio je osigurati istaknuto mjesto na međunarodnoj baletnoj sceni od 2003. godine, otkada ovu instituciju usmjerava prema novim i nekonvencionalnim trendovima. Publika Igara zadnjih je godina mogla uživati u njegovim plesnim kreacijama: Preludij za poslijepodne jednog fauna, Rekvijem za 2 stolice, Stabat mater i dr.


Izvor: Dubrovnik-festival.hr

%d blogeri kao ovaj: