“Matićev šal” uručen Ajtani Dreković

 

unnamed
Ajtana Dreković

Tradicionalna književna manifestacija, 35. “Matićevi dani”, posvećena utemeljivaču nadrealizma u Srbiji, velikanu srpske književnosti, akademiku i diplomati Dušanu Matiću, završena je u Ćupriji, dodjelom nagrade “Matićev šal” za 2016. godinu pjesnikinji iz Tutina Ajtani Dreković.

“Matićev šal” se sastoji od unikatnog ručno pletenog šala, povelje i novčanog iznosa, a dodjeljuje se pjesniku do 27 godina, za prvu zbirku pjesama, objavljenu između dvije manifestacije.

Ajtana Dreković je nagradu dobila za zbirku pjesama “Fosil sumnje”, a uručila ju je direktorica Narodne biblioteke “Dušan Matić” u Ćupriji Gordana Marković.

U obrazloženju odluke, žiri, na čijem je čelu bio književnik iz Beograda Radomir Andrić, je naveo da se zbirka “Fosil sumnje” odlikuje samosvojnim pjesničkim izrazom i oslobađanjem jezičke energije u metaforama ugrađenim u intimni imenik”

“To je istovremeno isijavanje svesti nepristale na dikatate svakodnevnice”, napisao je Andrić u obrazloženju.

“Tu su sabrane prve spoznaje iz ‘ulice ranih jada i veselja’, zapravo sve ono što se opire moralnoj koroziji sveta od juče, utoliko nam ukazuje poverljivo da danas idem od obale do obale, iz vode kradem svoj lik u praliku. U svakom slučaju, imamo  pesničku knjigu koja poseduje kritički odnos prema vremenu i dokazuje da je mlada pesnikinja Ajtena Dreković ostvarila neporecivo vredno svedočanstvo o svežim poetičkim pritokama, kakve samo mogu mlade oči jasno da sagledaju”, naveo je Andrić.

Nagrada “Matićev” šal” utemeljena je 2005. godine u znak sjećanja na velikana srpske književnosti, nadrealista Dušana Matića (1898 – 1980) rođenog u Ćupriji.

Izvor: RTS

%d blogeri kao ovaj: