Međunarodni dan brobe protiv nasilja nad ženama

unnamed-1
Izvor: FAKTIV
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. studenog. Oko tog datuma nastoji se podići svijest i ukazati na gorući društveni problem nasilja prema ženama.

U manje od dva zadnja mjeseca u Hrvatskoj su ubijene najmanje četiri žene od strane svojih partnera i bivših partnera. Koliko je ubijeno žena ove godine u Hrvatskoj, nije točno poznato – barata se brojkama od 16 do 18. Jedan od osnovnih problema jest što institucije često ne prepoznaju nasilje kao nasilje, stoga ne štite žrtve i ne jamče im sigurnost.

Aktivistkinje kolektiva fAKTIV upozorile su kako država treba preuzeti odgovornost za ubojstva žena, Ženska soba također upozorava na ulogu institucija u slučajevima nasilja nad ženama, dok Ženska pomoć sada obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama dijeleći promo materijale o prevenciji i prepoznavanju.

Jedan dio Ženske pomoći letke će dijeliti na Trgu bana Josipa Jelačića i Cvjetnom trgu u Zagrebu 25. studenoga od 11 sati, a oko 21 sat će im se pridružiti i ženska inicijativa Drugotna na sav glas zajedno s Le Zborom.
‘Zajedno prema društvu slobodnom od nasilja nad ženama – obojimo svijet’ – kampanja je Udruge Domine u sklopu međunarodne kampanje ’16 dana aktivizma’, u trajanju od 25. studenog (Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama) do 10. prosinca (Međunarodni dan ljudskih prava). Cilj kampanje je prikupljanje sredstava za održivi rad Savjetovališta za žene žrtve nasilja i žrtve obiteljskog nasilja, koje je ujedno jedino takvo savjetovalište na području od Dubrovnika do Rijeke.

“Zahtijevamo hitnu ratifikaciju i primjenu Istanbulske konvencije koja obavezuje institucije države na maksimalan napor u zaštiti žena od obiteljskog, partnerskog i svakog drugog nasilja. Ratifikacijom Konvencije država bi pokazala istinsku volju u sprječavanju nasilja prema ženama”, istaknule su članice fAKTIV-a.


Izvor: N1

%d blogeri kao ovaj: