Međunarodni dan muzeja obilježava se onlajn

Dok muzeji otvaraju vrata zdanja, njihov dan biće obeležen u digitalnom svetu. Prošle godine u 150 zemalja učestvovalo je 55.000 institucija. Evropska noć muzeja i Nacionalna nedelja muzeja tek u novembru, navodi portal novosti.rs.

Maj je mjesec muzeja, a ove godine mnogi od njih, upravo ovih dana, ponovo otvaraju vrata i iz digitalnog, u kome su “boravili” zbog pandemije Covida – 19, vraćaju se u realni svijet.

Iako u većini institucija, stalne postavke i programske izložbe, već mogu da se obiđu, uz masku, rukavice i propisanu distancu, obilježavanje Međunarodnog dana muzeja odvijaće se, ipak, onlajn.

“Nakon izbijanja Covida – 19 i kasnijih zastoja, odlučeno je da muzeji prilagode format i da se fokusiraju na digitalne aktivnosti, kako bi promovisali vrednosti Međunarodnog dana muzeja, istovremeno obezbeđujući sigurnost javnosti i osoblja”, kaže, za “Novosti”, Slavko Spasić, potpredsjednik Regionalne alijanse Međunarodnog savjeta muzeja za jugoistočnu Evropu (ICOM SEE) i glavni koordinator manifestacije “Muzeji za 10”.

U Srbiji se, kako ističe, Međunarodni dan muzeja obeležava, upravo u okviru manifestacije “Muzeji za 10”:

“Muzejski sadržaji su preseljeni u virtuelni svet i možete ih pogledati na sajtu www.muzejisrbije.rs – upućuje Spasić na sajt preko koga će, za neki dan, moći da se prate svi virtuelni sadržaji svih muzejskih ustanova.

Planirano je da se programi u realnom prostoru u okviru pomenute manifestacije, kada će se ujedno obilježiti Evropska noć muzeja i Nacionalna nedelja muzeja, održe od 9. do 15. novembra 2020. godine.

Od 1977. Međunarodni savjet muzeja (ICOM) organizuje Međunarodni dan muzeja koji predstavlja jedinstven trenutak za međunarodnu muzejsku zajednicu, podsjeća sagovornik “Novosti”:

“Svake godine, 18. maja muzeji planiraju kreativne događaje i aktivnosti vezane za temu Međunarodnog dana muzeja, sarađuju sa svojom javnošću i ističu važnost uloge muzeja kao institucija koje služe društvu i njegovom razvoju. Svake godine raste broj učesnika među muzejima širom sveta. Prošle godine više od 55.000 muzeja učestvovalo je u događaju u oko 150 zemalja.

I naša manifestacija “Muzeji za 10” je svake godine masovnija i privuče skoro 200.000 posetilaca. Tokom sedam dana programa 2019. je u 47 gradova Srbije, 80 muzeja i srodnih institucija kulture, pripremilo razne sadržaje na 120 lokacija.

Ovogodišnja tema “Muzeji za jednakost: Raznolikost i inkluzija” podstiče jačanje raznolikosti i inkluzije u ustanovama kulture i naglašava osnovnu društvenu vrednost muzeja – potencijal da stvore značajna iskustva za ljude bez obzira na njihovu etničku pripadnost, pol, socioekonomsku pozadinu, nivo obrazovanja, fizičke sposobnosti, političku pripadnost i verska uverenja – zaključuje Slavko Spasić.

OČI U OČI SA UMETNOŠĆU

Poslije mjesec i po virtuelnog programa, Galerija Matice srpske u Novom Sadu ponovo je otvorila vrata svog zdanja kako bi poklonici umjetnosti uživali u izložbama “Inspirisani Italijom” i Poklon-zbirci Dragiše Brašovana. U susret Međunarodnom danu muzeja, u Galeriji će od 15. do 17. maja biti priređen program “Oči u oči sa umetnošću”, kada će kustosi i konzervatori Galerije održati stručna tumačenja i vođenja kroz aktualne izložbe i stalnu postavku.

“Kako je s jedne strane važno da budemo odgovorni prema zdravlju našeg društva, a s druge strane da im omogućimo susret sa umetničkim delom oči u oči, program je predviđen za po pet ljudi i to u nekoliko termina tokom dana” saopćili su iz Galerije. J. S, prenosi portal novosti.rs.

 

Izvor: Portal novosti.rs
Foto: Narodni muzej
%d blogeri kao ovaj: