Milisav Savić: Epska Srbija je čista poezija

“Epska Srbija lepša je od one stvarne. Od čuvenih dvoraca uglavnom su ostale mrvice, a mesta slavnih bitaka zarasla su u šiblje i korov”, kaže Milisav Savić, čija je knjiga “Epska Srbija”, u izdanju Društva Raška škola iz Beograda, predstavljena na Raškim duhovnim svečanostima, prenosi portal B92. 

Foto: Printscreen You Tube/RTS Kulturno-umetnički program – Zvanični kanal

Sasvim prirodno, kaže nadalje pisac, jer su iz Raške i počele putešestvije epskom Srbijom, pre dve godine, a u mislima još i u djetinjstvu kada je epska poezija bila njegova prva lektira.

Savić, također kaže da epika danas nije na ceni i da se smatra zasterelom i arhaičnom. O Balkanu i Srbima se, već nekoliko vekova ispisuju dve priče, jedna po kojoj je Srbija rajsko mesto naspram dekadentne Evrope i druga po kojoj je “kolevka najgoreg primitivizma, postojbina vampira i krvoločnih ubica”. Te matrice nije uspela da izbegne ni naša narodna poezija, samtra Savić.

Na pitanje šta je za njega epska Srbija, Savić odgovara:

“Čista poezija. Duga je i zamršena priča kako je ta poezija funkcionalizovana u ideološke svrhe. Velika poezija – a srpska epika to jeste – iznad je svake ideologije, a pogotovu one bljutave ideologije”, kaže Milisav Savić u intervjuu za list Politika.


Izvor: B92

%d blogeri kao ovaj: