Ministarstvo kulture donijelo nove mjere – iz sektora upozoravaju da i dalje nema rješenja

Glazbenici, slikari, glumci, dizajneri – svi djelatnici u kulturi su na čekanju. Ministarstvo kulture je donijelo nove mjere, no iz sektora upozoravaju da i dalje nema rješenja za najveći broj umjetnika i djelatnika u kulturi, navodi portal dnevnik.hr.

Ministarstvo je u srijedu 1. aprila krenulo s mjerom za umjetnike kojima se doprinosi plaćaju iz proračuna. Riječ je o potporama od 1625 kuna, odnosno 3250 kuna, na razdoblje od tri mjeseca.

Dakle, riječ je o samostalnim umjetnicima kojima se doprinosi plaćaju iz proračuna Republike Hrvatske, te koji mogu dokazati da im je zbog posebnih okolnosti uvjetovanih koronavirusom onemogućeno ili bitno otežano obavljanje umjetničke djelatnosti, navode na stranici Ministarstva kulture.

Također kažu da se potpora odnosi na razdoblje od 15. ožujka do 15. lipnja 2020. godine, te će biti podložna reviziji svakoga mjeseca, zavisno o priljevu sredstava iz državnog proračuna.

Pravo na potporu ostvaruje se temeljem ispunjene e-prijavnice kojom se evidentiraju osnovni kriteriji za ostvarivanje prava na potporu: opći podaci, status te dokazi o utjecaju epidemije koronavirusa na obavljanje umjetničke djelatnosti.

Ako su samostalni umjetnici istovremeno vlasnici ili suvlasnici trgovačkih društava, obrta ili drugih pravnih osoba ostvarili pravo na potporu temeljem drugih mjera Vlade Republike Hrvatske zbog posebnih okolnosti uvjetovanih koronavirusom, nemaju pravo na korištenje ove potpore.

Ugroženi oni bez statusa

Platforma za radne uvjete u kulturi upozorava da su i dalje ugroženi oni radnici koji nemaju definiran status, a njihovi prihodi u potpunosti ovise o kulturnoj proizvodnji. To su tehničari, prevoditelji, dizajneri, kostimografi, administratori…

”Inzistiramo na uvođenju isplate bazičnog prihoda za sve radnice i radnike bez obzira na status, područje stvaralaštva i djelatnost (uključujući ‘neumjetnički’ rad) koji rade u nesigurnim radnim uvjetima za vrijeme izvanrednog stanja, ali i kao mjeru trajne zaštite kulturne proizvodnje”, poručuju iz Platforme.

Ministrica najavljuje nove mjere

Ministrica kulture  Nina obuljen Koržinek najavljuje i nove mjere, za slobodne i honorarne djelatnike koji su najugroženiji.

”Prema njima idemo s mjerom zadržavanja sredstava u sektoru onih programskih sredstava koja smo odobrili, a sad ćemo vidjeti nakon ove mjere koju smo pokrenuli možda da idemo i s nekim ad hoc natječajima za kulturu koja se zbiva online, ponovno s ciljem da honoriramo one koji su ostali izvan svih sustava potpore”, rekla je Obuljen Koržinek, prenosi portal dnevnik.hr.

Kulturni sektor poručuje da će sada biti najvidljivije sve manjkavosti sustava i problemi umjetnika koji ni do sada nisu imali definirane statuse, a njih je najveći broj.

Izvor: Portal dnevnik.hr, stranica min-kulture.hr

%d blogeri kao ovaj: