Mir je ono najpotrebnije i daje nadu ljudima

“Svako treba osposobiti sebe da spozna da su svi narodi sveta njegov narod. Prevaziđimo distancu i podelimo ono naše sa svima”, kazao je mitropolit Porfirije obilježavajući Božić.
Božić, koji pravoslavni vjernici slave po julijanskom kalendaru 7. januara, obilježile su crkve pune vjernika, čitanje poslanice patrijarha Irineja i svečana atmosfera u hramovima.
Liturgiju u Sabornoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu služio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije uz sasluženje sveštenstva eparhije.

Neka mir i radost uđu u naša srca i domove, da steknemo mir u sebi kako bi ga i oni koji s nama budu dolazili u kontakt dobili preko nas. Steći mir svoj u sebi i hiljade će naći mir oko tebe.”, rekao je mitropolit u svom obraćanju, ističući da je upravo mir ono što je najpotrebnije i daje nadu ljudima.

“Na svakom koraku ljudi se i dalje sukobljavaju, gaze se ljudska prava, vrši se nasilje svuda oko nas, svugdje oko nas caruje egoizam. Nema mira tamo gde nema blagodati Božje, a kad nema Boga, ne može biti istine i pravde i ne možemo spoznati istinu da je svaki čovek naš brat. Znamo mi dobro što je pakao jer ga prolazimo svakodnevno. Nema većeg robovlasnika od našeg egoizma i od mržnje. Roblje smo kad našim srcem caruje isključivost. Osim među narodima i strankama, zacarila se distanca i u našim porodicama i zato se u porodici treba učiti da prepoznamo da je onaj drugi naš smisao. Svako treba osposobiti sebe da spozna da su svi narodi sveta njegov narod.

Prevaziđimo distancu i podelimo ono naše sa svima.”, posebno je istaknuo mitropolit.

Pročitana je i poslanica patrijarha Irineja u kojoj se ističe nužnost pomoći onima koji je nemaju.

“Učinimo sve što do nas stoji da višak naših svakovrsnih dobara bude na popunjavanje manjka kod onih naših bližnjih kojima treba pomoć svih vrsta, a najviše naše bratoljublje. Ako sav svijet leži u zlu strasti i grijehova, a stvarno leži, onda nijedan čovjek da ne uzima učešća u njemu, to jest u djelima tame. Slobodni smo onoliko koliko smo slobodni od greha i tek kao takvi slobodni smo za opštenje s Bogom. A glavna poruka i ovogodišnjeg Božića treba da glasi da pravoslavnu veru treba čuvati i sačuvati po svaku cijenu.”, ističe se u poslanici u kojoj se naglašava potreba suradnje i međusobnog uvažavanja pravoslavnih crkava.

Osim predstavnika srpske zajednice – predsjednika SNV-a Borisa Miloševića, šefa SDSS-a Milorada Pupovca i potpredsjednika “Prosvjete” Siniše Tatalovića, diplomata i javnih ličnosti, liturgiji su prisustvovali i pravoslavni vjernici brojnih naroda, od Rusa do Japanaca, među njima i grupe migranata iz Etiopije i Eritreje.

Izvor: Tjednik Novosti
Foto: Nenad Jovanović/Novosti
%d blogeri kao ovaj: