Mirjana Karanović: “Dobra žena” je metafora zemlje u kojoj živim

mirjana-karanovic

Renomirana filmska i kazališna glumica te profesorica na beogradskoj Akademiji umetnosti, Mirjana Karanović, nedavno je bila gošća SNV-a i SKD “Prosvjeta” na zagrebačkoj tribini “Ne pristajem”. Izdvajamo…

Prvi autorski film Mirjane Karanović “Dobra žena” prate same pohvale i priznanja. Film, inače govori o jednoj ženi koja prijavljuje muža za ratni zločin.
Aktivistica Nataša Kandić kazala joj je “da nijedna žena u Srbiji nije u stanju prijaviti muža za ratni zločin” (istaknuo je voditelj tribine, Bojan Munjin).

Karanović je odgovorila: “Nisam pravila dokumentarnu priču o ratnim zločinima, nego sam tim filmom htela nešto da kažem. Moja glavna junakinja nije stvaran lik, nego metafora zemlje u kojoj živim. Ta žena je jedna fina i pristojna osoba i Srbija je puna takvih dobrih ljudi koji su odustali od toga da postavljaju pitanja i koji su tom svojom dobrotom omogućili da ti zločini postoje.

Treba da ispitamo svoj odnos prema događajima iz devedesetih, ne zato šta bismo sada trebali da padnemo na koljena, nego zato da bismo rekli da smo odgovorni za ono šta se dešavalo oko nas.

Prihvatanjem te odgovornosti, govorimo i o budućnosti – da nećemo dozvoliti da se takve loše stvari ponovo dogode, da više nećemo okrenuti glavu i kazati kako nije naše da o tome brinemo. Za mene je to ljudsko, a ne političko pitanje.”


Izvor: Novosti

%d blogeri kao ovaj: