Mlade balerine najavile 14. Beogradski festival igre

Na koktelu, priređenom u četvrtak u Nacionalnoj fondaciji za igru, u organizaciji Delegacije Europske unije i Beogradskog festivala igre, mladi igrači izveli su koreografiju maestra Marka Ferinija i time najavili 14. Beogradski festival igre.
Foto: Thinkstock/ilustracija

Osnivač i direktorica Beogradskog festivala igre Aja Jung istakla je da je Ferini zaista promjenio život mladih igrača, otvorivši im oči za nove ideje, mogućnosti i perspektive.

Nakon sedam dana predanog rada i vježbanja s jednim od vodećih europskih pedagoga klasičnog baleta, mladi igrači iz profesionalnih baletskih škola u Srbiji nastupili su pred predstavnicima diplomatskog kora i kulturnim poslanicima, a u susret Beogradskom festivalu igre, koji počinje 24. marta.

“Samo pre 15 godina nije postojala savremena igra u ovoj zemlji i balet je pratio mali broj ljudi. Kao igrač i neko ko je radio za međunarodne organizacije znala sam da festival sa dobrim i značajnim programom može promeniti tu sliku”, kazala je Jung, dodavši da su, uprkos svim problemima i drugim prioritetima, uspjeli s Beogradskim festivalom igre da učine igru vidljivom i poštovanom.

Ona je objasnila da je Nacionalna fondacija za igru osnovana s ciljem da služi dolazećim generacijama igrača, kao i da bude most između tradicionalne i suvremene igre

Šef Delegacije EU u Srbiji Michael Davenport istakao je da su ponosni što mogu na skroman način da podrže ono što Aja Jung radi već 14 godina.

“Ovo je peta godina kako obezbeđujemo podršku Beogradskom festivalu igre, ali i do trenutka kada smo se mi uključili, Aja Jung je već stvarala čuda. Svojom strašću, entuzijazmom i profesionalnošću, kreirala je nešto izuzetno i posebno”, rekao je Davenport posebno ukazavši na značaj majstorskog kursa za mlade igrače iz Beograda i šire.

On je, također primjetio da 14. Beogradski festival igre, od 24. marta do 11. aprila, dovodi trupe iz čitavog svijeta, neke po prvi put, predstavljajući podjednako zvjezde, ali i manje poznate produkcije.

Ferini je, isto tako, poručio svima da treba da budu ponosni na Beogradski festival igre jer tako veliki festival nije uobičajen i dodao da ni u Rimu ni u Milanu nije gledao plesne kompanije koje je video u Beogradu.

Uz pomoć renomiranih baletskih pedagoga iz Srbije Ivanke Lukateli, Marije Janković i Jelene Chirice, Ferini je polaznicima prenio nove metode iz oblasti pedagogije klasičnog baleta, kao i najsuvremenije trendove europske baletske škole i plesne scene.


Izvor: B92

%d blogeri kao ovaj: