Na 7. Vukovar Film Festivalu 87 filmova na sedam lokacija

vukovar1S 87 filmova na sedam zanimljivih lokacija u Vukovaru i Iloku ove je godine udvostručen program 7. Vukovar Film Festivala – festivala podunavskih zemalja koji će se održati od 28. kolovoza do 1. rujna.

To je najavio producent Vukovar Film Festivala Damir Rupčić na konferenciji za novinare i tradicionalnom druženju uz fiš paprikaš na terasi Veslačkog kluba Zagreb.

S posebnim je zadovoljstvom najavio kako će se projekcije ponajboljih filmova recentne podunavske i svjetske kinematografije odvijati na terasi Agencije za vodene puteve, u perivoju dvorca Eltz, u Ružičkinoj kući, te kinu Borovo naselje i na Vukovarskoj adi, a od ove godine i u kinu Ilok na ladanjskom imanju Principovac. Potom će se, dodao je Rupčić, prikazali i u CineStarima u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Varaždinu.

Vukovar Film Festival proširio je, osim filmskog i lokacijskog dijela, svoj edukativni dio pa će se održati pet radionica: scenaristička, festivalska i autorsko-pravna radionica, radionica animiranog filma i radionica kreiranja vizualnog identiteta filmskog lika, kao i tri panel diskusije.

Selektorica Vukovar Film Festivala Ivana Perić najavila je da će prikazati nagrađivane filmove s najvećih svjetskih festivala, a izdvojila je rumunjsku dramu “Poza djeteta” koja je dobila Zlatnog medvjeda na Filmskom festivalu u Berlinu, te dokumentarnu dramu Danisa Tanovića “Epizoda u životu berača željeza”, najnagrađivaniju na istom festivalu.

Tu je i tragikomedija “Ajme meni” Jana Ole Gerstera koji je dobio šest Njemačkih filmskih nagrada, zatim novi redateljski pothvat Filipa Šovagovića “Visoka modna napetost”, a mnoge će, dodaje, privući i filmovi “Blue Jasmine” Woodya Allena s oskarovkom Cate Blanchett te film Stevena Soderbergha “Moj život s Liberaceom”, u kojem je Michael Douglas ostvario ulogu života.

“Premda imamo čak 87 naslova, riječ je redom o kvalitetnim filmovima, što dokazuje da nismo željeli samo ‘štancati’ naslove”, ustvrdila je Ivana Perić.

Vukovar Film Festival također surađuje s Ministarstvom branitelja pa je tako Boris Budimir iz tog ministarstva izvijestio kako će do listopada izabrati tri najbolje priče iz Domovinskog rata, od ukupno 150 pristiglih, nakon čega će najbolja priča biti ekranizirana i prikazana na festivalu u Vukovaru iduće godine.

Festival snažno podupire i turistička agencija “Danubium tours” koja, osim standardne ponude izleta u Baranju, za posjetitelje Vukovara nudi i snimanje kratkog filma s vukovarskim gradonačelnikom Željkom Sabom.

Na konferenciji je najavljeno kako prikazivanje filmova počinje od matineja, a traje do kasno u noć. Zabava svakoga dana završava besplatnim koncertima koje će održati Gustafi, Let3, Pips, chips & videoclips, Positivo te lokalni DJ-ovi. (Foto: Damir Glibusic/CROPIX,Hina)

%d blogeri kao ovaj: