Na obali Dunava – Neštin u ledu

Neštin, selo u jugoistočnom delu opštine Bačka Palanka na obali Dunava. Gostoljubivi meštani ovog sela s bogatom i dugom istorijom, pored svih prirodnih i kulturnih lepota koje ih okružuju, poznati su po tome što nema domaćinstva koje nije vično spravljanju vrhunskih rakija i suhomesnatih proizvoda. No, i po nevoljama koje ih godinama unazad muče, prenosi p-portal.net.
Tako ih od svog administrativnog centra, u kojem većina njih radi i školuje se – opštine Bačka Palanka, deli samo devet kilometara, ali i četiri granična prelaza – po dva u Srbiji i Hrvatskoj. Kako god da se tamo zapute – granica. S jedne strane Dunav, s druge Hrvatska.
Ulaskom Hrvatske u Evropsku Uniju, u ovom pograničnom sremskom selu pasoši su postali najtraženiji lični dokument koji je meštanima neophodan da bi došli do centra svoje opštine. Sve bi bilo kraće i bez pasoša kada bi Srbija napravila most preko Dunava između Neština i Bačke Palanke.
I dok ovo ne olakša svakodnevni život meštana Neština, uživajmo svi malo u slikama  zimskih prizora očaravajuće prirode njihovog kraja.
Izvor: p-portal.net
Foto: Milan Urošević
%d blogeri kao ovaj: