Nagrada “Teodor Pavlović” pripala kiparu Slobodanu Kojiću

Nagrada “Teodor Pavlović” za životno djelo pripala je kiparu i osnivaču “Tere” Slobodanu Kojiću, a istoimena nagrada za najbolju knjigu prevodiocu Johanu Lavundi za antologiju osam vijekova srpske poezije na njemačkom “Od A do Š – Von A bis Z”, prenosi RTS.

Jednoglasnu odluku je donio žiri u sastavu: dr. Mirjana Brković (predsjednik), dr. Srđan Šljukić i Radovan Vlahović.

U obrazloženju žirija se navodi da je mr. Slobodan Kojić akademski vajar, redovni profesor likovnih umetnosti na Cetinju, živi i radi u Kikindi, gde je 1982. godine pokrenuo simpozijum skulpture u terakoti pod nazivom “Tera”, koji je prerastao u značajnu instituciju.

Simpozij ima internacionalni karakter i to je jedini simpozij skulpture velikog formata u terakoti u svijetu.

Kojić je na čelu i Centra za likovnu i primenjenu umetnost “Tera”, pod čijim okriljem se simpozij i održava.

Do danas je na ovoj jedinstvenoj umjetničkoj koloniji učestvovalo više od 260 kipara koji su sačinili preko 1.000 skulptura.

Pred otvaranjem je i Muzej “Tera” u kojem se smještaju sve te skulpture, što je, kako je naveo žiri, i direktni povod da se Kojiću kao osnivaču dodijeli nagrada s imenom “Teodora Pavlovića”, osnivača prve muzejske zbirke i galerije u Srba.

Nagrada “Teodor Pavlović” za najbolju knjigu 2017. godine dodjeljuje se Johanu Lavundi iz Ulma za dvojezičnu srpsko-njemačku antologiju “Od A do Š”: osam vekova srpske poezije – Von A bis Z Acht Jahrhunderte serbischer Poesie”.

Naime, žiri smatra da antologija “Od A do Š: osam vekova srpske poezije” nije zanimljiva samo po svojoj obuhvatnosti i čvrstim kriterijima po kojima je sačinjena, već je to i most koji treba da poveže dva naroda – srpski i njemački.

“Veze između življa koji je nekad naseljavao Banat i druge delove Vojvodine u više navrata su kidane i ovo je knjiga koja može da baci novo svetlo na književnost, kulturu, ali i istoriju Srba. Time ova knjiga nadrasta druge antologije koje imaju za cilj da vrhunska književna ostvarenja sačuvaju od zaborava, jer se kroz ovako sačinjen izbor čuvaju geopolitički, istorijski i socijalni kontekst u kojima su pojedine pesme nastajale”, ocijenio je žiri.

Žiri je, također konstatirao da Lavundi pokazuje ogromno znanje, istančan ukus i veliku vještinu prevođenja.

Inače, nagrade se dodeljuju u okviru manifestacije “Dani Teodora Pavlovića” koju organizira Banatski kulturni centar iz Novog Miloševa u saradnji s Maticom srpskom iz Novog Sada, a pod pokroviteljstvom Opštine Novi Bečej i Mesne zajednice Novo Miloševo.

Manifestacija će biti održana 18. put od 29. septembra do 5. oktobra u Novom Sadu i Novom Miloševu.

Nagrade će Slobodanu Kojiću i Johanu Lavundi biti uručene 29. septembra u svečanoj sali Matice srpske u okviru programa otvaranja manifestacije


Izvor: RTS

%d blogeri kao ovaj: