Najbolji lutkari Hrvatske stigli na 19. Vukovarsko lutkarsko proljeće

lutkari

Predstavom Alisa u zemlji čuda, koju su izveli glumci Scene Martin Hrvatskog doma u Vukovaru, započelo je ovogodišnje 19. Lutkarsko proljeće.

Prema najavama tijekom ovogodišnjeg festivala nastupiti će 18 lutkarskih kazališta iz Hrvatske ali i gosti iz BiH, Srbije i Mađarske.

Oni će do 12 travnja, u gradovima i općinama na području Vukovarsko – srijemske županije, odigrati preko sto lutkarskih predstava. I ove godine organizatori očekuju na tisuće gledatelja, među kojima najviše djece, koji će doći pogledati ono najbolje što hrvatska lutkarska scena u ovome trenutku pruža. Neke procjene organizatora govore da će predstave pogledati više od 18.000 gledatelja.

U okviru svečanosti otvorenja manifestacije uručene su i nagrade i priznanja 19. Vukovarskog lutkarskog proljeća. Nagradu za životno djelo za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva dodijeljena je Vjekoslavu Voji Radoičiću iz Rijeke. Nagrada za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva dodijeljena je Jadranki Popović Miljko iz Mostara. Prije same svečanosti otvorenja u predvorju Hrvatskog doma otvorena je izložba pod nazivom ”Lutke i scenografija“, Hrvatskog doma Vukovar i Dječjeg vrtića Tatjane Marinić iz Zagreba.

Poslije prve predstave ovogodišnjeg proljeća otvorena je i izložba Teatar nakaza- kazališnih figura hrvatskog kipara, slikara, režisera, scenografa, kostimografa te autora crtanih i igranih filmova Zlatka Boureka. Na ovoj izložbi predstavljen je i njegov lutkarski kazališni opus. Organizatori lutkarskog proljeća najavljuju da će i tijekom ovogodišnje manifestacije biti održano niz popratnih programa poput izložbi i stručnih radionica namijenjenih nastavnicima, odgajateljima i djeci.

Izvor: Vecernji.hr

%d blogeri kao ovaj: