Norveški pisac Erlend Loe obilježio drugi dan Sajma u Beogradu

unnamed-1
Foto: Thinkstock
Kultni norveški pisac Erlend Loe, autor je velikog broja bestseler romana, od kojih su u Srbiji najpopularniji: “Dopler”, “Volvo kamioni”, “Kraj nama poznatog svjeta”, a piše i knjige za djecu i mlade. Erlend Loe je, također i autor kratkih filmova, muzičkih spotova, radio je u kazalištu, na psihijatrijskoj klinici, kao književni kritičar, učitelj i prevodioc poezije.

Veoma popularan u Srbiji, potpisivao je primjerke svojih knjiga, a ljubitelji njegovih djela čekali su strpljivo u dugačkom redu.

“Iznenađujuće je koliko ima čitaoca mojih knjiga ovdje, i koliko su njihova osjećanja jaka. To je fantastično. Ne razumijem tačno zašto je to tako, zato što mislim da su njihovi doživljaji mojih knjiga intenzivniji nego čitaoca u drugim zemljama. Volim to, jer me čini posebnim, više nego što zaslužujem. Iz pitanja koje su mi postavljali vidim da moja djela shvaćate veoma ozbiljno. Mislim da me u Skandinaviji ljudi doživljaju kao pisca lake proze, malo smješnog i duhovitog, a ovdje me shvaćate kao dobrog pisca, pravog pisca. Ja želim da budem pravi pisac, tako da sam sretan”, rekao je Erlend.

Osim norveškog pisca, druga velika zvjezda ovogodišnjeg Sajma knjiga u Beogradu bio je i jedan od najpopularnijih suveremenih ruskih pisaca Zahar Prilepin, čija je djela publicistike i beletristike objavila kuća Samizdat B92.


Izvor: B92

%d blogeri kao ovaj: