Novi dizajnerski festival: Plan D od jeseni u Zg

Prvo izdanje festivala Plan D, koji će se fokusirati na odnos dizajnerskih praksi i tehnologije, održat će se od 27. rujna do 1. listopada u prostoru napuštenog diskonta iza Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu, partnera projekta, prenosi HRT Magazin.

Plan D je nastao je kao nužan razvoj međunarodnog festivala dizajna Dan D, a novo ime odražava preobrazbu tog dugogodišnjeg dizajnerskog događanja, njegov iskorak iz festivalskog formata u dizajnersku edukativnu platformu aktivnu cijele godine, ističe organizator festivala, Hrvatsko dizajnersko društvo. Ciljevi platforme u nastanku su višestruki, od afirmacije dizajna na nižim razinama edukacije do stručnog usavršavanja mladih dizajnera i promoviranja suvremenih dizajnerskih praksi, dodaje se.

Kroz izložbeni, edukativni i diskurzivni program festival će predstaviti najširi spektar dizajnerskih praksi koje obrađuju različita promišljanja pri oblikovanju i korištenju tehnologije u dizajnu svakodnevnog okruženja.

Pojava novih tehnologija izaziva tako dvije krajnosti koje se u popularnom javnom diskursu opisuju kao tehnooptimizam i tehnopesimizam – prvi je obilježen kao neumorna vjera u svemogućnost tehnologije da riješi i najizazovnija društvena pitanja, a drugi je onaj koji tehnologiju smatra izvorom niza novih društvenih problema.

S temom ‘Tehnooptimizam/ Tehnopesimizam’ festival će zaokružiti te dvije krajnosti, a one su i tematski okvir natječaja za izlaganje na Međunarodnoj izložbi mladih autora u sklopu festivala.

Na natječaj, otvoren do 15.augusta, mogu se prijaviti studenti i mladi autori, do 30 godina, koji u svom komercijalnom ili konceptualnom dizajnerskom radu promišljaju, koriste i oblikuju tehnologiju, uzimajući u obzir njezine pozitivne i negativne implikacije.

Traže se radovi koji daju kritički osvrt na postojeći smjer tehnološkog razvoja, promišljaju alternativne primjene postojećih tehnologija, nude scenarije alternativnih tehnoloških rješenja, istražuju ili demonstriraju pozitivne ili negativne posljedice tehnoloških naprava na kvalitetu ljudskog života te se nadovezuju, na bilo koji način, na neki od fenomena vezanih uz tehnologiju, kao što su nadzor, privatnost, automatizacija, robotizacija, kvantifikacija.

Selekcijska komisija procijenit će prijavljene radove na temelju razrađenosti njihovih koncepata, a prijaviti se mogu i neizvedeni dizajnerski koncepti u visokom stupnju dorađenosti ideje. Nakon odabira radova za izlaganje, stručni žiri Plana D odabrat će i nagraditi najbolji rad ili projekt.

Zainteresirani izlagači mogu se prijaviti putem online prijavnice koja je dostupna na službenoj stranici festivala.


Izvor: HRT/HINA

%d blogeri kao ovaj: