Obersnel: Projekt EPK u Rijeci ipak se nastavlja, ali uz manji budžet

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel kazao je u srijedu 6. maja da se projekt Europske prijestolnice kulture u Rijeci nastavlja, ističuči kako je “trebalo strpljenja, dobre volje i ogromnog truda u preslagivanju tog ogromnog projekta”, prenosi portal rtl.hr.

“Nije bilo ni dileme hoće li se nastaviti s projektom”, rekao je Obersnel na konferenciji za novinare na kojoj su najavljeni kulturni programi i događanja u Rijeci u sljedećih mjesec dana, održanoj na krovu buduće Dječje kuće u kompleksu Benčić, navodi rtl.hr.

Uz poštivanje epidemioloških mjera, problem u provedbi EPK predstavlja i financijski okvir, zbog očekivanog smanjenja gradskog i državnog proračuna, rekao je.

Naveo je kako se sad za program tog projekta raspolaže uvjetno s 30 do 35 milijuna kuna. Grad Rijeka je planirao izdvojiti ove godine za tu namjenu oko 35 milijuna, a moći će dati oko 22 milijuna.

Planirani iznos iz državnog proračuna za program EPK ove godine bio je 25 milijuna kuna, a po posljednjim informacijama iz Ministarstva kulture, zbog posljedica pandemije koronavirusa i potresa u Zagrebu, za EPK će biti raspoloživo oko 10 milijuna kuna.

I Primorsko-goranska županija će prepoloviti planirano ulaganje, na dva milijuna kuna, najavio je gradonačelnik.

Ima naznaka da se projekt EPK produlji i nakon februara 2021.

Obersnel je izvjestio da iz komunikacije s Europskom komisijom ima naznaka da se odobri produljenje projekta EPK 2020 i nakon februara 2021. godine. “Postoji mogućnost da se iz europskog proračuna pomogne Rijeci i irskom Galwayu, aktualnim prijestolnicama kulture”, naglasio je Obersnel.

Pročelnik riječkoga gradskog Odjela za kulturu Ivan Šarar kazao je kako se namjerava “jako i udarnički” odraditi kulturni program u Rijeci tokom ljeta, u dobroj mjeri snagama nezavisne scene, a potom na jesen otvoriti zgrade Dječje kuće i Muzeja grada Rijeke u Palači šećera.

Direktorica partnerstava i komunikacija u tvrtki Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota istaknula je da je u definiranju programa EPK u novim okolnostima naglasak na vrijednosti nasljeđa projekta, zajednice, te lokalne stvaratelje i umjetnike.

Sljedećeg tjedna će se predstaviti video priče riječkih autora, raspisuje se natječaj za kratku priču autora do 19 godina starosti, a u sklopu programskog pravca Dječja kuća uskoro će se urediti dječje igralište na lukobranu riječke luke, kazala je Kregar Šegota.

Indendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević najavio je da se priprema novi ciklus online programa kazališta, te nastavak sezone kad to bude moguće. Predstava “Vježbanje života – drugi put” dovršena je i izvest će se premijerno čim u HNK bude moglo doći 200 gledatelja, kazao je.

Muzej moderne i suvremene umjetnosti otvara svoja vrata 12. maja.

Izvor: Portal rtl.hr, Hina
Foto: Riječanin/Mateo Levak
%d blogeri kao ovaj: