Obilježen svjetski dan kazališta

Svjetski dan kazališta obilježava se u kazalištima diljem svijeta 27. marta. Svake godine na taj dan, čitanjem poruka istaknutih kazalištaraca podsjeća se javnost na snagu izvedbenih umjetnosti i umjetničkog stvaralaštva.

Svjetski dan kazališta pokrenuo je Međunarodni teatarski institut ITI, koji organizira pisanje svjetske poruke.

Ovogodišnju međunarodnu poruku napisala je francuska filmska i kazališna glumica Isabelle Huppert.

Huppert se u svojoj poruci osvrnula na poruke koje su za Svjetski dan kazališta 1964. napisali Laurence Olivier, te 1962. Jean Cocteau, istaknuvši kako se ona tome uglednome društvu pridružuje kao osma žena pozvana da prenese poruku o jednom “svakako ne običnom danu u našoj svakodnevnici”.

“Svjetski dan kazališta oživljava golemo prostor-vrijeme, jer kazalište je vrlo snažno, ono se opire, nadživljuje sve, ratove, cenzure, nedostatak novca, ima obilan život koji prkosi prostoru i vremenu, najsuvremeniji komadi napajaju se prošlim stoljećima, najklasičniji repertoari postaju moderni svaki put kad ih iznova postavljamo”, kazala je Huppert. Za nju kazalište predstavlja “onog drugog – ono je dijalog, odsutnost mržnje”, rekla je.

“Vjerujem u zajednicu, u prijateljstvo publike i glumaca, u jedinstvo svih onih koje kazalište spaja, onih koji ga pišu, koji ga prevode, onih koji ga rasvjetljavaju, oblače, dekoriraju, onih koji ga izvode, koji ga čine, koji u njega odlaze. Kazalište nas štiti, pruža nam zaklon. Mislim i da nas voli, onoliko koliko mi volimo njega”, dodala je, zaključivši riječima jednog “redatelja stare škole”: “Mjesta za kazalište!”.

Svjetski dan kazališta obilježava se od 1962., na 27. ožujka, datum povezan s otvorenjem prve kazališne sezone u Teatru nacija u Parizu. Među autorima koji su pisali poruke za taj dan impresivna su imena – uz Jeana Cocteaua i Laurencea Oliviera, svoje su misli o važnosti i ulozi teatra dosad tim povodom svijetu prenijeli Arthur Miller, Peter Brook, Eugene Ionesco, Richard Burton, Ellen Stewart, Edward Albee, Vaclav Havel, Dario Fo.


Izvor: Hrt.hr

%d blogeri kao ovaj: