Obilježeni Dan pobjede i oslobođenje Zagreba

Povodom obilježavanja 75. godišnjice oslobođenja Zagreba i Dana pobjede, odnosno službenog završetka Drugog svjetskog rata u Evropi ovog petka, 8. maja na zagrebačkom groblju Mirogoj kod grobnice Narodnih heroja, vijence i cvijeće su položila brojna državna i gradska izaslanstva, stranke i aktivističke organizacije uz prisustvo pripadnika Hrvatske vojske. 

Predsjednika Zorana Milanovića predstavljao je Orsat Miljenić, premijera Andreja Plenkovića šef njegovog kabineta Zvonimir Frka Petešić, a potpredsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića njegov potpredsjednik Siniša Hajdaš Dončić.

Gradonačelnik Milan Bandić predvodio je delegaciju Grada Zagreba, dok je na čelu delegacije Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH, koja je kasnije posjetila partizansko groblje, dio Mirogoja na kojem su sahranjeni partizani, bio njihov predsjednik Franjo Habulin.

Cvijeće su položili Boris Milošević u ime Srpskog narodnog vijeća, Ognjen Kraus u ime Koordinacije židovskih općina te Zoran Pusić u ime Antifašističke lige RH, dok je vijenac položio ambasador Ruske Federacije Anvar Azimov.

” Obilježavanja ovakvih godišnjica je nužno za SNV jer je u identitet Srba iz Hrvatske utkan antifašizam”, rekao je nakon skupa za tjednik Novosti Boris Milošević, navodi portalnovosti.com.

“Brojni Srbi u Hrvatskoj, zajedno s drugim narodima, učestvovali su u NOB-u i dali svoje živote, ustajući protiv stranog okupatora i zločinačke tvorevine NDH koja je provodila teror nad Srbima, Židovima i Romima samo zato što su bili druge vjere i nacije. Zbog toga, da bi pobijedili današnje jake glasove revizionista, moramo govoriti tko je bio na pravoj strani”,  naglasio je predsjednik SNV-a.

Među okupljenima su bili članovi organizacije VeDRA (Veterani domovinskog rata i antifašisti). Njihov predsjednik Ranko Britvić ukazao je na važnost obilježavanja godišnjice oslobođenja Zagreba i Dana pobjede jer je to, kako je rekao, bio još jedan slavni trenutak i još jedna pobjeda u povijesti.

“Stvorio se običaj da veterani iz rata 90-ih ne dolaze na spomenike NOB-a i antifašističke borbe, a to su poticale sve dosadašnje političke strukture. Nama nitko nije jasno rekao da smo bili pobjednici u oba rata. Osim što se nešto svečarski obilježava, nitko ne govori da je 22. lipnja 1941. počeo ustanak i da smo pobijedili, nego za mnoge taj rat još traje”,  rekao je on i dodao da VeDRA osuđuje svaki istup ustaštva, kakav je bio onaj na obilježavanju godišnjice ‘Bljeska’ u Okučanima, prenosi portalnovosti.com.

O revizionizmu je govorio i Franjo Habulin, koji je istaknuo ulogu bivšeg predsjednika Tuđmana.

“Politika pomirenja koju je pokrenuo Tuđman, zapravo je ustaškom režimu otvorila mogućnost za revitalizaciju, što je pridonijelo još većim podjelama u društvu”, rekao je on u razgovoru s novinarima, navodi portalnovosti.com.

Aktivisti Radničke fronte su, pak večer uoči  8. maja projicirali čestitku ‘nepokorenom gradu’ na spomeniku Strijeljanje talaca koji se nalazi na zagrebačkom Strossmayerovom trgu. ‘Danas smo svjedoci sve veće rehabilitacije onih koji su bili provoditelji terora, kao i njihovih sljedbenika. Htjeli smo podsjetiti na žrtve koje je Zagreb podnio u borbi protiv fašizma kako bismo upozorili na zabrinjavajuće pojave, ali i odati počast palim i preminulim borcima, kao i onima koji su srećom još s nama’, poručili su iz Radničke fronte i podsjetili na 50.000 stanovnika Zagreba angažiranih u NOB-u od kojih je 18.000 poginulo ili ubijeno.

U slavu Dana oslobođenja Zagreba, Mreža antifašistikinja Zagreb (MAZ) prije pet godina obnovila je tradiciju paljenja Trnjanskih kresova na Savskom nasipu. Ove godine, uslijed pandemije koronavirusa i mjera zabrane okupljanja većeg broja ljudi, MAZ je pripremio ‘Mrežne kresove’ – prigodnu petominutnu video čestitku građanima i građankama Zagreba.

Pored svakodnevnog falsificiranja istorije, rehabilitacije ustaštva i sustavnog zatiranja tekovina NOB-a, u vidu bujanja ekstremne desnice i klerikalnih udruga, koji organizirano gaze po pravima etničkih manjina, žena, LGBT osoba i izbjeglica, Hrvatska danas sa ostatkom svijeta vodi još jednu borbu, onu protiv pandemije, ali i protiv posljedica nedavnog potresa. MAZ stoga podsjeća da, iako su se pojavila dva nova problema koja bitno mijenjaju svakodnevicu i kvalitetu života, stari problemi nisu nestali i na njih se ne smije zaboraviti.

Povodom Dana pobjede u subotu 9. maja s početkom u 18 sati održat će se online koncert na kojem će nastupiti neki od najpoznatijih autora domaće nezavisne glazbene scene, svih žanrova i generacija: Darko Rundek, Plesač Sporog Stepa, Sara Renar, Koolade, Kozmodrum, Anja G & Dr.Obi, ZMaJ i Šumski. Koncert u organizaciji Pozitivnog ritma i Radija 808 možete uživo pratiti na ovom linku.

 

Izvor: Tjednik Novosti
Foto: Nenad Jovanović/Novosti
%d blogeri kao ovaj: