Obilježeno 170 godina Galerije Matice srpske

Otvaranjem renovirane zgrade Galerije Matice srpske, u Novom Sadu svečano je obilježena 170. godišnjica postojanja te kulturne ustanove.

Na svečanosti obilježavanja jubileja, kojoj je prisustvovala predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković, predsjednik pokrajinske vlade Igor Mirović je kazao da su naši preci, osnivajući najpre Maticu srpsku kao, kako je kazao, kamen temeljac nacionalnog i kulturnog bića, a potom i njenu Srpsku narodnu zbirku ili Muzeum iz kojih je nastala Galerija, znali da je to put kulture.

“Ideja o osnivanju Muzeuma se rodila kada je veliki Sava Tekelija 1842. godine Matici poklonio 11 raskošnih porodičnih portreta, a oblik joj je pet dana kasnije dao sekretar Matice, takođe veliki Teodor Pavlović”, rekao je Mirović.

On je naglasio da od tada do danas, uprkos burnim menama istorije, traje neprekidno sabiranje najvrednijeg što su doneli “uzleti našeg duha” i sve je to sabrano baš u prelepoj zgradi Galerije.

Prema Mirovićevim riječima, nema boljeg načina da se odužimo precima nego da čuvamo i unapređujemo njihovo delo.

Istakao je da je divno to što izložbene sale i saloni Galerije Matice srpske od ove godine nose imena dvojice rodonačelnika, Save Tekelije i Teodora Pavlovića, ali i prvog upravnika Galerije Milivoja Nikolajevića, čije su zasluge za formiranje najveće zbirke srpske umetnosti 18. i 19. veka neprocenljive.

Upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski je, također istakla da su izložbenim salama i salonima Galerije Matice srpske dodeljena imena znamenitih ličnosti iz istorije te kulturne ustanove, pa se Velika sala od danas tako zove sala Save Tekelije, Mala sala će ubuduće nositi ime Teodora Pavlovića, izložbene sale se zovu po Milivoju Nikolajeviću, dok se Veliki salon zove po upravnici Leposavi Šelnić, koja je, kako je kazala, najviše uradila na izgradnji temelja savremene Galerije Matice srpske.

Upravnica Galerije Matice srpske je rekla i da je povodom jubileja te ustanove za publiku pripremljena posebna aktivnost pod nazivom “170 vaših dana – 170 naših priča” u okviru koje će u narednih 170 dana svakog dana u 12 i 18 časova biti ispričana po jedna priča iz istorije Galerije Matice srpske, a sve sa ciljem da se ta ustanova što više približi publici i javnosti.

Pomoćnica ministra kulture i informisanja za kulturno nasleđe Aleksandra Fulgosi kazala je da je jedan od prioriteta Ministarstva kulture i informisanja u oblasti zaštite kulturnog nasleđa, upravo jačanje institucija i kapaciteta ustanova koje se bave tom delatnošću, a da je Galerija Matice srpske, za koju je rekla da je, jedan od najboljih muzeja u AP Vojvodini i Republici Srbiji, najbolji primer za to.


Izvor: RTS

%d blogeri kao ovaj: