Od 22. 04. u Laubi: Izložba “Minuta šutnje” Zorana Marinovića za planet Zemlju

National Geographic Hrvatska i Lauba predstavljaju izložbu fotografija simboličnog naziva “Minuta šutnje” za planet Zemlju, svjetski poznatoga dokumentarnog fotografa i snimatelja Zorana Marinovića.

Pod okriljem časopisa National Geographica Hrvatska izložba fotografija Zorana Marinovića “Minuta šutnje” biće postavljena  do 26. travnja 2017. godine u Laubi – kući za ljude i umjetnost u Zagrebu.

Evo, što je o izložbi rekao Zoran Marinović, za Portal Dnevnik.hr:

“Jedna nit koja se provlačila zapravo cijelo vrijeme od Australije do Aljaske, jedan znak šutnje koji je globalni problem i koji je meni kasnije kao autoru postao motiv.  Uništavanje, globalno zatopljenje ili zagađenje je isto takav motiv koji se provlači u svim zemljama”, kazao je Marinović na otvorenju izložbe, a evo, kako ju je najavio.

“Od Australije do Aljaske, kroz džungle Amazone, preko vrhova Himalaja, ili rijeke Kongo, ako stavite prst preko usta i kažete pssst, svaka osoba će razumijeti da pokazujete – tišinu.

Pssst je jednako univerzalan simbol, kao i još jedan, globalni problem … zatopljenje, zagađenje, destrukcija Zemlje!

25 godina o ovom problemu; razgovaramo, diskutiramo, izvještavamo, polemiziramo i potpisujemo sporazume koje nitko ne poštuje. Sad je trenutak da stanemo, razmislimo, sad je trenutak za … minutu šutnje.

Umjesto zelenih gradova budućnosti, kakvim smo zamišljali 21 st. staklenih, najveći dio urbanog svijeta, danas živi u prašini, prljavštini, okruženi zagađenjem i otpadom. Dvije trećine domova na Zemlji sagrađeno je od reciklirane plastike, odbačene cigle, kartona i željeza.

No još nije prekasno da se izbjegne ono najgore. Još nije kasno da počnemo mijenjati najprije sebe, kako bismo bili manje okrutni prema drugima. Kriza je velika, sveobuhvatna, ona mijenja sve. Mijenja čak i ono što danas možemo učiniti, ali i ono čemu se možemo nadati. Napredak u svojoj formuli uspjeha još uvijek kalkulira eksploataciju, zagađenje i na kraju … razaranje.

Hoćemo li biti dovoljno razumni da mudro upotrijebimo bogatstvo i izliječimo ranjeni i podjeljeni planet, okončamo patnju ljudi zarobljenih u bijedi i iskujemo sponu humanosti, sigurnosti i zajedničkog cilja preko i iznad svih razlika, kultura, religija?

Priroda govori. Ali čovjek je ne sluša. Stanimo zato samo na trenutak. Zemlja svakom od nas kaže pssst. Tiho. Moli nas za minutu. Minutu šutnje. Zamislimo da nestaje nešto veliko, divno, i puno veće od nas samih.

Poslušajmo Zemlju … jer jedna minuta bi se mogla pretvoriti u vječnost. A prilike za bijeg neće biti.”


Izvor: Dnevnik.hr

%d blogeri kao ovaj: