Odlikovanje Zoranu Šijakoviću, osnivaču Udruženja “Danica”

Vlada Gornje Austrije odlikovala je osnivača Udruženja “Danica”, Zorana Šijaković, za njegov dosadašnji stvaralački rad. Šijakoviću je odlikovanje, za tu priliku organiziranoj svečanosti, i uz prisustvo velikog broja zvaničnika, uručio guverner Gornje Austrije, dr. Josef Pühringer.

Guverner je u svom obraćanju naveo da je ovo visoko priznanje, zapravo ukazivanje ogromne zahvalnosti Zoranu Šijakoviću za dosadašnji rad, uz iskrenu molbu da podjednako požrtvovano nastavi sa svojim stvaralaštvom.

Puhringer je iz dosadašnjeg Zoranovog stvaralačkog opusa, osim osnivanja “Danice” izdvojio: Kazališne predstave Jelena i Jozef, Kafana kod Jeremije, Ti, ja i Vuk, zatim koncertne programe: Muzički duel, Četrdeset godina beogradskog ansambla Narakord i Airs Serbes – Srpske arije, Zoranov angažman u Salzburškoj filharmoniji kao i brojne nastupe i koncerte s muzičkim ansamblima Danica i Narakord širom Europe. Posebnu pažnju posvetio je pritom, prošlogodišnjoj muzejskoj postavci Srbi u Braunauu – 100 godina, koja je doživjela veliki uspjeh.

Zoranov dosadašnji kreativni rad nagrađen je je brojnim priznanjima, među kojima su: Zlatna značka, Ministarstva za dijasporu i kulturno-prosvetne zajednice Srbije, Fairness Award i culture connected, Ministarstva kulture Republike Austrije, priznanje za humanitarni rad Florian, Pokrajine Gornje Austrije i dr.

Zoran Šijaković rođen je u Novom Sadu za koji je i danas jako vezan. Od ranog djetinjstva se bavi muzikom i raznim vidovima umjetnosti. Igračku karijeru započeo je u KUD-u Pavel Josef Šafarik, čiji je bio i dugogodišnji solista.

Devedesetih godina se preseljava u Austriju, gdje u Salzburgu nastavlja svoju umjetničku karijeru i osniva udruženje “Danica”.


Izvor: RTS

%d blogeri kao ovaj: