Održan Sabor srpskog stvaralaštva u Belom Manastiru

Ansambl narodnih igara SKD “Prosvjeta” iz Vukovara učestvovao je 19. septembra na Saboru srpskog stvaralaštva koji je ove godine bio u Belom Manastiru.  Sam Sabor održao se u velepnom zdanju Etnološkog centra Baranje u Belom Manastiru. U prostoru Etnološkog centra Sabor se odvijao u dva dela.

U prvom delu i dvorišnom prostoru predstavile su se Udruge žena sa svojim štandovima iz cele Baranje, a u drugom delu odvijao se kulturno-umetnički program na vanjskoj sceni amfiteatra. U programu su pored ANI Vukovar, kao gosta, učestvovali i Čuvari tradicije Srba Baranje, SKUD “Jovan Lazić”  Beli Manastir, Tamburaška škola Baturek iz Osijeka, Tamburaški orkestar “Vučedolski zvuci” sa solistom Živojinom Jergićem.

I pored dobrog odziva publike i posećenosti sam Sabor je organiziran uz sve propisane epidemiološke mere vezano za COVID -19. Sabor su svojim prisustvom uveličali: Gradonačelnik i predstavnici grada Belog Manastira, te ostali predstavnici lokalne i srpske zajednice.

Ansambl nastavlja sa svojim redovnim aktivnostima, a sledeća je Škola srpskog folklora koja će se održati 26.-27.9.2020. u organizaciji Zajedničkog veća opština u prostorijama KUD-a “Sloga”, a domaćin će biti  ANI Vukovar. Predavačica ovogodišnjeg seminara je istaknuta koreografkinja Slavica Mihailović iz Kragujevca, osnivačica jednog od poznatijih ansambala u Srbiji “Smilje”, kao i dugogodišnja saradnica Nacionalnog ansambla Srbije ‘Kolo” iz Beograda.

 

%d blogeri kao ovaj: