Održani “13. likovni susreti na Baniji i Pokuplju 2016.”

U petak 1. jula 2016. godine u organizaciji Srpskog kulturnog društva “Prosvjete”, Pododbora Petrinja, u Brestu Pukupskom. Domaćin Susreta bio je OPG “Morvaj” i Eko – etno Restoran “Mlinski kamen”, vlasnika Zorana Morvaja.

Svi dosadašnji tradicionalni godišnji ljetni likovni susreti Srpskog kulturnog društva “Prosvjete”, Pododbora Petrinje, održavani su po Baniji ili u samom gradu, a jučerašnja 13-a, po redu kulturna manifestacija, prešla je na lijevu stranu Kupe i postali su “Susreti na Baniji i Pokuplju 2016.

Organizaciju i realizaciju Susreta financijski su pomogli Savjet za nacionalne manjine RH, Grad Petrinja, i članovi SKD “Prosvjete” Pododbor Petrinja.

Izvrsno su se poklopili vrijeme i priroda, uz dobru pripremu i organizaciju, svakom pojedincu po vlastitoj volji, raspoloženju i inspiraciji prepušten je odabir motiva, slikarski izraz, mjesto i način stvaranja.

U večernjim satima slijedila je podjela pojedinačnih priznanja svakom učesniku, stvaraocu umjetničkih likovnih djela, a predsjednica Srpskog kulturnog društva “Prosvjete” Pododbora Petrinje, Mara Vilus, utvrdila je kako su i ovim “Susretima”, obogatili svoj fond umjetničkim slikama.

Petrinjski Pododbor ima već dugogodišnju tradiciju organiziranja likovnih manifestacija i to: 12 likovnih susreta na Baniji, ovaj 13-i, na Pokuplju, 1 likovne kolonije u Lonjskom Polju i 10 likovnih kolonija “Jesen u Petrinji”.

Na “Susretima” je bilo 20 slikara stvaraoca likovnih djela: iz Zagreba, Karlovca, Gline, Velike Kladuše, Siska i Petrinje.

Poslije podjele priznanja slijedila je zajednička večera i druženje slikara, gosti; među kojima su bili i akademik Tonko Maroević iz Zagreba, protojerej Saša Umićević, paroh petrinjske Parohije SPC, zamjenica gradonačelnika Grada Petrinje, Svjetlana Lazić, predstavnici medija i članovi Pododbora Petrinja.

Prosvjeta.net

 

%d blogeri kao ovaj: