Održani 17. po redu “Likovni susreti na Baniji”

Pododbor Petrinja SKD „Prosvjeta“ pod pokroviteljstvom Grada Petrinje organizirao je  proteklog vikenda 17. po redu kulturnu manifestaciju pod nazivom ‘Likovni susreti na Baniji“. Tri slikarska dana odvijala su se na različitim lokacijama u Petrinji, Moštanici i Brestu gdje su sudionici uživali u prirodnim ljepotama Banije.

„Nastavljamo s održavanjem tradicionalnih „Likovnih susreta na Baniji“ koje organiziramo već 17. put. Ove godine prvi puta to organiziramo u tri dana, tako da nam se slikari bolje osjećaju, da se mogu opustiti i da možemo promijeniti lokacije i sredine u kojima će slikati.  Po prvi put slika se u galeriji „Krsto Hegedušić“ i vrlo je ugodno. Slika se u galerijskom podrumu, ali i na nekoliko lokacija u parku. Ove godine nam je došlo sedamnaest slikara. Trebalo ih je doći i više, ali i ovo je isto tako lijep broj. Ove godine imamo i troje mladih slikara – dva mladića i jednu djevojčicu koja se uključila u slikanje, što nam je posebno drago. Teme i motivi su naravno različiti – od našeg gradskog parka, preko cvijeća do raznih drugih motiva Petrinje“, rekla je Mara Vilus, predsjednica SKD „Prosvjeta“ Pododbora Petrinja.

Jedan od najmlađih sudionika ovogodišnjih, 17. „Likovnih susreta na Baniji“ je petnaestogodišnji Siniša Matijević iz Krnjaka.

„Slikam od malena. Zapravo, cijeli svoj život crtam i slikam, bavim se time otkako znam za sebe. Zahvaljujući slikanju, bio sam i na televiziji, sudjelovao u različitim talent šou programima i zadovoljan sam i svojim radovima i sudjelovanjem na kolonijama i podrškom koju imam. Najviše volim raditi u olovci, a na kolonijama najčešće su to ulje na platnu ili akvareli, kako gdje. Motivi koje slikam ovise o ambijentu u kojem se nalazim – ako sam u prirodi, onda naravno slikam prirodu, ako smo u nekom zatvorenom prostoru, onda su to nekakvi motivi „iz glave“ ili neki zadani motivi – kako kad. Prvi put sam u Petrinji i odlično je, stvarno sam zadovoljan i ambijentom za slikanje i organizacijom“, kaže ovaj mladi slikar, prenosi portal53.hr.

Osim u prirodi slikalo se po prvi put i u prostoru petrinjske Galerije ‘Krsto Hegedušić’ gdje je otvorena i  izložba dosadašnjih radova koje su stvorili umjetnici na prošlim ‘Likovnim susretima na Baniji’ te likovnim kolonijama ‘Jesen u Petrinji’. Izložbu je otvorio akademski slikar i likovni pedagog Nedeljko Tintor, podsjetivši na trojicu preminulih slikara koji su redovito sudjelovali na ovim Likovnim susretima – Đorđa Petrovića iz Karlovca, Miloša Popovića iz Zagreba i Vladimira Gregurića iz Gline.

U ime Grada Petrinje, sudionike „Susreta“ pozdravio je gradski vijećnik Mile Zubanović.

Mara Vilus, predsjednica petrinjskog pododbora ‘Prosvjete’, takođe je rekla da svake godine organiziraju dvije ovakve slikarske manifestacije, a sadašnja je trideseta po redu u organizaciji petrinjske Prosvjete, a pod njenim vodstvom. Na potpori koju im pružaju, zahvalila je Gradu Petrinji, Savjetu za nacionalne manjine RH i Sisačko-moslavačkoj županiji.

Izložba koja donosi 44 likovna rada sudionika ranijih „Likovnih susreta na Baniji“ u galeriji „Krsto Hegedušić“ može se pogledati do 26. jula.

Izvor: Portal53.hr, portalnovosti.com

%d blogeri kao ovaj: